IFC: 42,5 milijuna eura za financiranje vjetroelektrane Rudine

Bez autora
Sep 17 2014

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupe Svjetske banke, priprema 42,5 milijuna eura za financiranje vjetroelektrane Rudine, kraj Dubrovnika, koju će graditi i njome upravljati RP Global, izvijestili su danas iz IFC-a. Ukupni projektni troškovi vjetroelektrana Rudine, instalirane snage 34,2 megavata (MW), procjenjuju se na 53 milijuna eura. IFC će dati zajam od 18,9 milijuna eura lokalnom projektnom društvu, koje se nalazi u većinskom vlasništvu RP Global Holding, a sindiciranim je kreditom osigurao dodatnih 23,6 milijuna eura od Unicredit Bank Austria. UniCredit je aktivno sudjelovao u strukturiranju financiranja i nastavlja davati potporu projektu kroz druge bankarske proizvode, ističu iz IFC-a.

IFC: 42,5 milijuna eura za financiranje vjetroelektrane RudineMeđunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupe Svjetske banke, priprema 42,5 milijuna eura za financiranje vjetroelektrane Rudine, kraj Dubrovnika, koju će graditi i njome upravljati RP Global, izvijestili su danas iz IFC-a.

Ukupni projektni troškovi vjetroelektrana Rudine, instalirane snage 34,2 megavata (MW), procjenjuju se na 53 milijuna eura.

IFC će dati zajam od 18,9 milijuna eura lokalnom projektnom društvu, koje se nalazi u većinskom vlasništvu RP Global Holding, a sindiciranim je kreditom osigurao dodatnih 23,6 milijuna eura od Unicredit Bank Austria. UniCredit je aktivno sudjelovao u strukturiranju financiranja i nastavlja davati potporu projektu kroz druge bankarske proizvode, ističu iz IFC-a.

"IFC i nezavisni proizvodjač energije RP Global udružuju snage kako bi izgradili snažnu vjetroelektranu nedaleko Dubrovnika i povećali proizvodnju obnovljive energije u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

Kako se ističe, zahvaljujući vjetroelektrani Rudine, kraj Slanog, 32 kilometra sjeverozapadno od Dubrovnika, opskrba električnom energijom iz vjetra u Hrvatskoj će porasti za 11 posto, čime će se smanjiti ovisnost zemlje o uvozu energije i pridonijeti postizanju energetskih ciljeva Europske unije.

Vjetroelektrana snage 34,2 MW će opskrbljivati tisuće domova i poduzeća električnom energijom, a pomoći će i u borbi protiv klimatskih promjena jer će se njezinom izgradnjom proizvodnja stakleničkih plinova umanjiti za oko 24,241 tona ugljičnog dioksida godišnje, navode iz IFC-a.

"Unatoč zahtjevnom pravnom okviru zadovoljavamo najviše ekološke standarde te, zahvaljujući neprestanoj podršci IFC-a i naših dobavljača, konačno počinjemo provoditi ovaj projekt, koji je smješten na savršenoj lokaciji koja omogućuje učinkovitu upotrebu vjetra kao izvora energije", ističe regionalni direktor RP Globala u Hrvatskoj Bojan Reščec.

Regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan Thomas Lubeck naglašava da će vjetroelektrana Rudine znatno pridonijeti proizvodnji obnovljive energije u Hrvatskoj i poboljšati opskrbljenost električnom energijom u području oko Dubrovnika, jedne od ključnih turističkih regija u Hrvatskoj.

"Podrška IFC-a obnovljivoj energiji važan je dio našeg rada na rješavanju problema klimatskih promjena i poboljšavanju pristupa infrastrukturi", istaknuo je.

Vjetroelektrana Rudine druga je vjetroelektrana koju RP Global razvija u Hrvatskoj. Prvi projekt te tvrtke bila je vjetroelektrana Danilo, snage 43,7 MW, u blizini Šibenika, a i taj je projekt financijski podržao IFC koji je za njega 2012. godine osigurao 55 milijuna eura.

RP Global Group nezavisni je proizvođač energije s više od 25 godina iskustva u sektoru obnovljive energije, a do sada je to društvo osmislilo i izgradilo više od 35 hidroelektrana i vjetroelektrana. Hrvatska, Francuska i Poljska (vjetar) te Portugal, Čile, Peru i Gruzija (voda) neke su od zemalja u kojima posluje RP Global, društvo sa sjedištem u Beču, napominje se u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik