Bevanda: Usaglasiti rokove za nastavak stand-by aranžmana

Bez autora
Sep 17 2014

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i guverner Svjetske banke uime BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Svjetske banke, a tokom sjednice Fiskalnog vijeća BiH, u čijem radu učestvuju i entitetski premijeri i ministri finansija, predstavljen je i projekt "Prezentacija sistemske dijagnostike BiH".Bevanda je novinarima nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH kazao da je ovaj projekt sačinjen u okviru priprema novog partnerstva Svjetske banke i BiH, a njime bi se trebali definirati i ključni izazovi s ciljem smanjenja siromaštva i unapređenja zajedničkog partnerstva.

Bevanda: Usaglasiti rokove za nastavak stand-by aranžmanaPredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i guverner Svjetske banke uime BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Svjetske banke, a tokom sjednice Fiskalnog vijeća BiH, u čijem radu učestvuju i entitetski premijeri i ministri finansija, predstavljen je i projekt "Prezentacija sistemske dijagnostike BiH".

Bevanda je novinarima nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH kazao da je ovaj projekt sačinjen u okviru priprema novog partnerstva Svjetske banke i BiH, a njime bi se trebali definirati i ključni izazovi s ciljem smanjenja siromaštva i unapređenja zajedničkog partnerstva.

- U sažetoj prezentaciji iznesena je dijagnostika koja je podloga da se svi nivou vlasti uključe u razradu i davanje što više prijedloga za uspostavljanje boljeg odnosa između tima Svjetske banke i BiH - pojasnio je Bevanda.

Predstavnici Fiskalnog vijeća BiH razgovarali su danas  s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi  osmog pregleda stand-by aranžmana i usaglašavanja zajedničkog pisma namjere.

- Postignut je napredak u tom smislu. Došli smo do situacije da nema spornih stvari između entiteta niti između entiteta i države BiH koji su predmet usaglašavanja pisma namjere - tvrdi Bevnda.

Međutim, dodaje, oba entiteta su imali primjedbe, a državni nivo je imao primjedbe kada su u pitanju rokovi koje je MMF definirao, a koji neće biti moguće ispoštovati, jer, Bevanda podsjeća, u BiH je predizborno vrijeme i niko ne može garantirati usvajanje nekih zakona u parlamentu bez obzira na to da li su oni odnose na entitetske vlade ili Vijeće ministara BiH.

- Bilo je i određenih primjedbi vezanih za finansijsku disciplinu jer bi neke stvari u uređenim društvima mogle biti postignute, ali nama treba vremena za to. Mnogo stvari, međutim, je usaglašeno i za sedmi pregled je dijagnosticirano da je sve, izuzev dvije ili tri stvari, ispunjeno - kazao je Bevanda.

Na sastanku je, stoga, rečeno da će se nastaviti bilateralni razgovori sa entitetskim vladama, predstavnicima Vijeća ministara BiH, parlamenta BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, poreznim upravama, te je rečeno da će se uložiti dodatni napori kako bi se sve usaglasilo i sastavilo usaglašeno pismo namjere koje bi Fiskalno vijeće BiH trebalo usvojiti.

Bevanda je na kraju izrazio nadu da bi, ukoliko se promijene rokovi koje nije moguće ostavriti, ovaj posao mogao biti završen do kraja septembra, dodajući da poslije toga očekuje nastavak stand-by aranžmana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik