Za tri godine 65 kilometara autoceste, mostovi, tuneli, vijadukti

Bez autora
Sep 17 2014

Izgradnja autoputeva je svakako jedan od najvažnijih prioriteta i najuspješnijih poteza u radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Za samo tri godine, Vlada FBiH izgradila je 65 kilometara autoceste na koridoru 5C sa mostovima, vijaduktima i tunelima. Godinama su izgradnju autoceste na koridoru 5C pratile netransparentnost, afere, sumnjivi tenderi. Sve to rezultiralo je činjenicom da je za 10 godina izgrađeno tek 37 kilometara autoceste. Sa dolaskom Vlade premijera Nermina Nikšića 2011. godine situacija se mijenja iz temelja i dolazi do prave ekspanzije u gradnji cestovne infrastrukture u BiH. Nakon što su jedna za drugom dvije strane kompanije koje su dobile posao izgradnje autoceste otišle u stečaj posao je dodijeljen konzorciju bh. kompanija. Na poslovima izgradnje autoceste u FBiH direktno je angažirano oko 5.000 radnika iz 90 domaćih kompanija, a još barem 10.000 je indirektno radilo na poslovima vezanim za izgradnju autoceste što je pokrenulo bh. privredu. U zadnje tri godine investirano je četri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

Za tri godine 65 kilometara autoceste, mostovi, tuneli, vijaduktiIzgradnja autoputeva je svakako jedan od najvažnijih prioriteta i najuspješnijih poteza u radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Za samo tri godine, Vlada FBiH izgradila je 65 kilometara autoceste na koridoru 5C sa mostovima, vijaduktima i tunelima.
 
Godinama su izgradnju autoceste na koridoru 5C pratile netransparentnost, afere, sumnjivi tenderi. Sve to rezultiralo je činjenicom da je za 10 godina izgrađeno tek 37 kilometara autoceste.
 
Sa dolaskom Vlade premijera Nermina Nikšića 2011. godine situacija se mijenja iz temelja i dolazi do prave ekspanzije u gradnji cestovne infrastrukture u BiH. Nakon što su jedna za drugom dvije strane kompanije koje su dobile posao izgradnje autoceste otišle u stečaj posao je dodijeljen konzorciju bh. kompanija. Na poslovima izgradnje autoceste u FBiH direktno je angažirano oko 5.000 radnika iz 90 domaćih kompanija, a još barem 10.000 je indirektno radilo na poslovima vezanim za izgradnju autoceste što je pokrenulo bh. privredu. U zadnje tri godine investirano je četri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina. Dio sredstava za izgradnju autoputa osigurano je je iz trošarina na gorivo koje su Autocestama BiH donijele prihod od oko 60 miliona KM.
 
„Koridor 5C pripada svim građanima i građankama BiH i mi ostajemo vjerni misiji njegove gradnje u što je kraćem mogućem roku, slijedeći principe kvalitetnog, transparentnog i savremenog poslovanja“, poruka je Ensada Karića, direktora kompanije „Autoceste FBiH“.
 
Jedan od najznačajinih objekata napravljenih u ovoj fazi izgradnje autoceste svakako je  tunel „1. mart“, najduži u Bosni i Hercegovini i najsavremenijih u regionu.
 
Tunel „1. mart“ i dionica Zenica-jug-Lašva  na koridoru 5c povezuju i značajno skraćuju put od  Sarajeva do Zenice, što će u konačnici doprinijeti snažnijem i bržem razvoju ovog dijela BiH. Sigurnost tunela nadzire se 24 sata dnevno iz kontrolne sobe Centra za održavanje i kontrolu prometa kompanije Autoceste Federacije BiH, gdje će operateri u kontrolnoj sobi dobiti dojavu i o najmanjoj nepravilnosti u tunelu.

Ono što posebno raduje jeste činjenica da su domaće kompanije „Euroasfalt“ i „ŽGP“ uspješnim i kvalitetnim radovima na izgradnji tunela „1. mart“ dobili međunarodne reference, čime su postali konkurentni na svjetskom tržištu. 
 
Posebna priča je  „Sarajevska zaobilaznica“ koja je nakon dugih 10 godina neuspješnih pokušaja izgradnje, preuzeta od strane JP „Autoceste FBiH“, završena u rekordnom roku što je dovelo do rasterećenja saobraćaja na ulazu u Sarajevo. Na taj način je riješen problem velikih gužvi na ulazu u Sarajevo što je godinama blokiralo saobraćaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. „Sarajevska zaobilaznica“ je izgrađena po svjetskim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik