Raste broj milijardera

Bez autora
Sep 17 2014

Broj milijardera širom sveta je u protekloj godini porastao sedam odsto, njihovo bogatstvo 12 odsto, a Evropa je potisnula Severnu Ameriku sa prvog mesta po broju najbogatijih. To je pokazalo je istraživanje kompanije Wealth-X i švajcarske banke UBS.Milijardera je ukupno 2.325, za 155 više, čije se ukupno bogatsvo procenjuje na 7.300 milijardi dolara, što je uvećanje od 12 odsto. Njihovo bogatsvo je veće nego što iznosi tržišna vrednost svih kompanija čije su akcije sadržane u Dau Džons indeksu na Volstritu.

Raste broj milijarderaBroj milijardera širom sveta je u protekloj godini porastao sedam odsto, njihovo bogatstvo 12 odsto, a Evropa je potisnula Severnu Ameriku sa prvog mesta po broju najbogatijih.

To je pokazalo je istraživanje kompanije Wealth-X i švajcarske banke UBS.

Milijardera je ukupno 2.325, za 155 više, čije se ukupno bogatsvo procenjuje na 7.300 milijardi dolara, što je uvećanje od 12 odsto. Njihovo bogatsvo je veće nego što iznosi tržišna vrednost svih kompanija čije su akcije sadržane u Dau Džons indeksu na Volstritu, prenosi internet portal "Market biznis njuz".

Prema tom izveštaju, Evropa ima najviše milijardera (775), sa ukupnim bogatstvom od 2.370.milijardi dolara, a za njom sledi Severna Amerika, koja je izgubila prošlogodišnju prvu poziciju.

Azija je, pak, registrovala najveći rast u broju milijardera, pa je tako od 2013. do 2014, u tom regionu zabeležen porast od 18,7 odsto. Samo u ovoj godini, 52 nova milijardera pridružilo se klubu super-bogatih u Aziji, od čega je njih 33 iz Kine.

Gledano po zemljama pojedinačno, SAD je i dalje na prvom mestu sa 571 milijarderom, za njom sledi Kina (190), zatim Velika Britanija (130), i Nemačka (123), koju je Britanija ove godine izgurala na četvrtu poziciju.

Najnoviji izveštaj pokazuje da je prosečna starost milijardera 63 godine, u poređenju sa prošlogodišnjih 62 godine, kao i da je 286 žena među 2.325 milijardera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik