Kinezi odobrili kredit za autoput

Bez autora
Sep 18 2014

Kineska Eksim banka odobrila je 687,65 miliona eura vrijedan kredit za gradnju prve dionice autoputa Bar- Boljare, od Smokovca do Mateševa, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović. Brajović je kazao da sada kredit ide na saglasnost Vladi Kine i očekuje da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora budu završene za mjesec i po. Početak radova se može očekivati do kraja godine, rekao je ministar. Vlada Crne Gore je u julu prošle godine prihvatila ponudu kineskih kompanija CCCC i CRBS za izgradnju prve dionice autoputa Bar - Boljare od Smokovca do Mateševa, vrijednu 809 miliona eura. Predviđeno je da izgradnja ove dionice traje četiri godine. Učešće države u gradnji prve dionice autoputa iznosi 120 miliona eura, a kreditom kod kineske Eksim banke će se finansirati preostali dio investicije.

Kinezi odobrili kredit za autoputKineska Eksim banka odobrila je 687,65 miliona eura vrijedan kredit za gradnju prve dionice autoputa Bar- Boljare, od Smokovca do Mateševa, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Brajović je kazao da sada kredit ide na saglasnost Vladi Kine i očekuje da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora budu završene za mjesec i po.

"Početak radova se može očekivati do kraja godine", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Vlada Crne Gore je u julu prošle godine prihvatila ponudu kineskih kompanija CCCC i CRBS za izgradnju prve dionice autoputa Bar - Boljare od Smokovca do Mateševa, vrijednu 809 miliona eura. Predviđeno je da izgradnja ove dionice traje četiri godine.

Učešće države u gradnji prve dionice autoputa iznosi 120 miliona eura, a kreditom kod kineske Eksim banke će se finansirati preostali dio investicije. Preduslov za dolazak kineskih državnih građevinskih kompanija je da Crna Gora i Kina potpišu međudržavni sporazum u oblasti infrastrukturnih projekata, koji treba da bude verifikovan u parlamentu.

Podsjetimo, predstavnici kompanije CRBS su u utorak informisali predsjednika Vlade Mila Đukanovića da su stvoreni preduslovi za finalizaciju formalne procedure za skoro potpisivanje Ugovora o finansiranju i početak realizacije tog značajnog projekta.

Tada su istakli da očekuju da i sa crnogorske strane bude dobijeno zeleno svjetlo kroz parlamentarnu proceduru verifikacije Zakona i Ugovora o autoputu, kako bi radovi mogli da počnu.

Posebno istakli spremnost za angažovanje domaće radne snage i potencijala, kao i da tokom trajanja radova organizuju edukaciju studenata za oblast izgradnje puteva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik