Otvoren "Međunarodni sajam turizma i zdravlja"

Bez autora
Sep 18 2014

U Banjaluci je danas otvoren "Međunarodni sajam turizma i zdravlja" na kojem učestvuje više od 70 izlagača iz Republike Srpske i regiona.Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić izjavila je da Sajam promoviše turističke potencijale Srpske, ali i zemalja okruženja, te poručila da primarni cilj mora biti vraćanje turizma na mjesto koje zaslužuje. Hrstićeva je istakla da je turizam jedna od rijetkih privrednih grana koja može biti nosilac razvoja kompletnog privrednog sistema.

Otvoren "Međunarodni sajam turizma i zdravlja"U Banjaluci je danas otvoren "Međunarodni sajam turizma i zdravlja" na kojem učestvuje više od 70 izlagača iz Republike Srpske i regiona.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić izjavila je da Sajam promoviše turističke potencijale Srpske, ali i zemalja okruženja, te poručila da primarni cilj mora biti vraćanje turizma na mjesto koje zaslužuje.

Hrstićeva je istakla da je turizam jedna od rijetkih privrednih grana koja može biti nosilac razvoja kompletnog privrednog sistema.

"Ponosni smo na činjenicu da zdravstveni turizam postaje sve konkurentniji, a da banjski centri Srpske ostvaruju sve veći broj posjeta domaćih i stranih turista. Naša obaveza je da ovim sajmom prenesemo i poruku da je Republika Srpska zemlja saradnje, kako sa zemljama regiona i Evrope, tako i sa prijateljima širom svijeta", rekla je Hrstićeva, pozdravljajući učesnike i posjetioce.

Banjalučki gradonačelnik Slobodan Gavranović naveo je da organizacija sajma predstavlja veliki poduhvat, te da se ovom manifestacijom u trenucima svjetske ekonomske krize želi pokazati da Banjaluka ima snage da organizuje ovako značajan međunarodni skup.

"Ambicije naših turističkih radnika i turističke privrede grada Banjaluka znatno su veće nego što je do sada iskazivano. Ovaj sajam je potvrda da se u tim ambicijama ide dalje. Siguran sam da će ovaj sajam postati važna turistička tradicija Banjaluke", naglasio je Gavranović, koji je otvorio sajam.

On je dodao da će u tri dana sajma sigurno biti pruženo mnogo informacija svim zainteresovanim za razvoj turizma, kao i i za korišćenje svih turističkih potencijala i u Banjaluci, njenoj regiji, ali i svima koji na sajmu žele da predstave turističku ponudu.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da je ovo prvi sajam turizma i treći sajam zdravlja koji organizuje Turistička organizacija grada, a prvi put se organizuje u centru Banjaluke na Trgu Krajine.

"Ovim sajmom želimo da potvrdimo reputaciju koju je Banjaluka dobila priznanjem `Zlatna čaša gostoljublja` i potvrdimo da je Banjaluka grad gostoljubivih građana", istakao je Barašin.

On je ukazao da je potrebno da se i segment zdravstvenog turizma, koji u savremenom dobu postaje sve značajniji, uključi u ukupnu turističku ponudu.

"Treba da učinimo da turizam bude privredna grana koja će omogućiti zapošljavanje velikog broja ljudi i dalji razvoj ekonomije u cjelini", kaže Barašin.

"Međunarodni sajam turizma i zdravlja" biće otvoren do 20. septembra, a organizaciju su podržali Ministarstvo trgovine i turizma Srpske i grad Banjaluka.

Tokom sajma biće organizovana i radionica o temi "Mogućnosti unapređenja zdravstvenog turizma", dok će u okviru Međunarodnog sajma "Putevi zdravlja" biti održane edukativno-zabavne radionice za najmlađe.

Posjetioci će moći da dobiju informacije o turističkim događajima, planinskim i banjskim centrima, te o medicinskoj opremi i zdravom stilu života.

Sajam je danas posjetio i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, a svečanom otvaranju prisustvovali su ministri Republike Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Konzularne kancelarije Slovenije u Banjaluci, odbornici u Skupštini grada i brojni građani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik