Uvesti nulte poreze u slobodnim zonama u Srbiji

Bez autora
Sep 18 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da su slobodne zone jedan od efikasnijih načina za privlačenje stranih direktnih investicija, i ukazao na to da preduzeća koja rade u ovim zonama u Srbiji pokazuju sve bolje rezultate poslovanja.Vujović je na dvodnevnoj konferenciji o slobodnim zonama jugoistočne Evrope, koja se održava u Privrednoj komori Srbije, podsetio na to da u našoj zemlji postoji 12 slobodnih zona, u kojima je prošle godine poslovalo 226 preduzeća, odnosno 30 odsto više u poređenju sa prethodnom godinom.

Uvesti nulte poreze u slobodnim zonama u SrbijiMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da su slobodne zone jedan od efikasnijih načina za privlačenje stranih direktnih investicija, i ukazao na to da preduzeća koja rade u ovim zonama u Srbiji pokazuju sve bolje rezultate poslovanja.

Vujović je na dvodnevnoj konferenciji o slobodnim zonama jugoistočne Evrope, koja se održava u Privrednoj komori Srbije, podsetio na to da u našoj zemlji postoji 12 slobodnih zona, u kojima je prošle godine poslovalo 226 preduzeća, odnosno 30 odsto više u poređenju sa prethodnom godinom.

On je naveo da je vrednost prometa u slobodnim zonama u 2013. godini iznosila približno pet milijardi evra, što predstavlja rast od 97 odsto, uz napomenu da je učešće domaćeg repromaterijala u proizvodnji takođe povećano, i to za 260 odsto.

Izvoz robe iz slobodnih zona prošle godine uvećan je za 143 odsto i iznosio je 2,1 milijardu evra, što čini petinu ukupnog izvoza iz Srbije, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost proizvodnje u slobodnim zonama povećana je za 170 odsto i iznosila je 2,4 milijarde evra, dok su investicije zabeležile vrednost od približno 198 miliona evra.

U slobodnim zonama, kako je objasnio, prošle godine je bilo zaposleno 18.313 radnika, što je za 25,6 odsto više u odnosu na 2012. godinu.

Ministar privrede Željko Sertić ukazao je na to da preduzeća koja posluju u slobodnim zonama moraju da rade na jačanju konkurentnosti i poštovanju standarda Evropske unije, kako bi lakše dolazila do tržišta za izvoz.

Sertić je najavio da će se ubuduće više raditi na obezbeđivanju uslova za otvaranje novih firmi i rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju.

Direktor Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Milan Ristić ocenio je da rezultati poslovanja u slobodnim zonama mogu da budu mnogo bolji, s obzirom na investicionu klimu u okruženju i pogodnosti koje ono daje investitorima u slobodnim zonama.

Ristić je rekao da Uprava za slobodne zone želi da uvede nove poreske olakšice za rad u slobodnim zonama, među kojima je i ukidanje poreza na dobit pravnih lica.

Ukoliko se prihvati predlog da se ne plaća porez na dobit, to će biti veliki stimulans za dolazak stranih investitora, ocenio je on i dodao da je Makedonija u slobodnim zonama uvela nulte poreze.

Predsednik Svetske federacije slobodnih zona (FEMOZA) Huan Torents saopštio je da trenutno u 126 zemalja posluje 1.800 slobodnih zona, među kojima su najuspešnije one na Tajvanu, Filipinima i u Južnoj Koreji.

U tim zonama se, kako je objasnio, uglavnom odvija trgovina, proizvodnja i obezbeđuju usluge logistike, a u poslednje vreme i usluge zdravstvenog staranja.

Investitori se raznim olakšicama, kao što su oslobađanje carina, uvoznih i poreskih dažbina, najlakše privlače da posluju u slobodnim zonama, zaključio je Torents.

Na ovoj regionalnoj konferenciji o slobodnim zonama učestvuju predstavnici Hrvatske, Makedonije, Turske, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Poljske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Cilj konferencije jeste da se svim relevantnim institucijama u Srbiji uputi poruka i zahtev da slobodne zone Srbije imaju nulte poreze, odnosno da se stranim multinacionalnim kompanijama stvori najpovoljnije moguće područje za rad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik