Mala i srednja preduzeća manje razvijena nego u EU

Bez autora
Sep 18 2014

Među malim i srednjim preduzećima u Srbiji je trostruko manje izvoznika među malim i srednjim preduzećima u Evropskoj uniji (EU), rezultat je danas objavljene analize Mreža za poslovnu podršku.Kako se navodi u uporednoj analizi tog sektora u Srbiji i 14 zemalja EU, u Srbiji je izvozno orijentisano 4,1 odsto malih i srednjih preduzeća, dok je prosek 14 zemalja EU 11,9 odsto. Mala i srednja preduzeća izvoznici u Srbiju učestvuju sa 8,8 odsto u ukupnom prihodu tog sektora, dok je prosek 14 zemalja EU 25,2 odsto.

Mala i srednja preduzeća manje razvijena nego u EUMeđu malim i srednjim preduzećima u Srbiji je trostruko manje izvoznika među malim i srednjim preduzećima u Evropskoj uniji (EU), rezultat je danas objavljene analize Mreža za poslovnu podršku (bsn.rs).

Kako se navodi u uporednoj analizi tog sektora u Srbiji i 14 zemalja EU, u Srbiji je izvozno orijentisano 4,1 odsto malih i srednjih preduzeća, dok je prosek 14 zemalja EU 11,9 odsto.

Mala i srednja preduzeća izvoznici u Srbiju učestvuju sa 8,8 odsto u ukupnom prihodu tog sektora, dok je prosek 14 zemalja EU 25,2 odsto.

Među zemljama EU najviše malih i srednjih preduzeća izvoznika im Danska, gde izvozi 18,4 odsto tih preduzeća, a najmanje Rumunija sa

8,5 izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća. U Danskoj mala i srednja preduzeća koja izvoze učestvuju sa 37,2 odsto u ukupnom prihodu tog sektora, u Rumuniji 17,3 odsto.

To znatno zaostajanje za EU, prema Mreži za poslovnu podršku, ukazuju da je Srbiji potrebna nova strategija razvoja malih i srednjih preduzeća, koja za razliku od prethodne ne sme biti kabinetski pisana.

Kako se ističe, nova strategija razvoja malih i srednjih preduzeća mora da bude oslonjena na direktne preporuke menadžera i vlasnika malih i srednjih preduzeća zasnovane na praktičnom iskustvu i da uvede viši nivo pravne sigurnosti i predvidljivosti troškova poslovanja za domaće i strane investitore.

Rezultat te strategije, prema Mreži za poslovnu podršku, mora da bude najmanje 60.000 hiljada novih malih i srednjih preduzeća do 2020.

godine koja rentabilno posluju i povećanje prihoda od izvoza MSP sa sadašnjih 8,8 na najmanje 15 odsto.

"Taj rezultat je uslov da se Srbija iz grupe šest trenutno najsiromašnijih zemalja u Evropi do 2025. godine uzdigne na nivo srednjerazvijene evropske zemlje", ističe ta konsultantska organizacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik