Deset mera štednje za smanjenje budžetskog deficita

Bez autora
Sep 21 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je smanjenje plata i penzija samo jedna od deset mera štednje, koje će biti sprovedene odmah u cilju smanjenja budžetskog deficita.Vujović je istakao da se očekuje da će na taj način, uz ozbiljan plan za povećanje prihoda, već u 2015. godini budžetski deficit biti smanjen za približno 728 miliona evra na godišnjem nivou, a u 2016. godini i za više od milijardu evra.

Deset mera štednje za smanjenje budžetskog deficitaMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je smanjenje plata i penzija samo jedna od deset mera štednje, koje će biti sprovedene odmah u cilju smanjenja budžetskog deficita.

Vujović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Blic" istakao da se očekuje da će na taj način, uz ozbiljan plan za povećanje prihoda, već u 2015. godini budžetski deficit biti smanjen za približno 728 miliona evra na godišnjem nivou, a u 2016. godini i za više od milijardu evra.

On je objasnio da će umanjenje svih zarada zaposlenih čiji je poslodavac država, kao i penzija većih od 25.000 dinara, najviše u masi uticati na to da se lagano zaustavlja trend rasta budžetskog deficita, koji postoji prethodnih godina.

U paketu mera štednje biće i odluka o zamrzavanju plata u javnom sektoru i penzija, do daljeg, potvrdio je ministar.

Prema njegovim rečima, penzije će biti smanjivane tako što se, kada se od neto iznosa odbije 25.000 dinara koji ne podležu umanjenju, razlika do punog iznosa množi sa 0,22 i tako dobija tačan iznos umanjenja.

On je naveo primer da se, ako je penzija 35.000 dinara, odbija 25.000 dinara, dok se preostalih 10.000 dinara pomnoži sa 0,22 odsto i u tom slučaju umanjenje iznosi 2.200, a penzija koju će taj penzioner dobijati iznosi 32.800 dinara.

Plate u kompletnom javnom sektoru, uključujući i javna preduzeća, razne agencije, regulatorna tela, fondove i zavode, biće umanjene po drugačijoj metodologiji, objasnio je ministar.

Vujović je rekao da će za 10 odsto biti umanjene sve plate veće od 25.000 dinara, dok će, prema trenutno aktuelnom planu, plate preko 100.000 biti umanjene za 15 do16 odsto, iako postoji ideja da za veće plate umanjenje bude u većem procentu, odnosno 20 ili 25 odsto.

Takva odluka još nije doneta, pri čemu zamrzavanje plata i penzija nije oročeno, dodao je on.

Sada ne možemo da oročimo do kada će važiti odluka o zamrzavanju plata i penzija, ali će ona, kako je objasnio, ostati na snazi onoliko dugo koliko imamo rastući trend budžetskog deficita i javnog duga.

Vujović je potvrdio da ostaje na snazi i mera zabrane novog zapošljavanja u javnom sektoru, koja se primenjuje od početka ove godine.

Prema njegovim rečima, ozbiljnije uštede očekuju se i od refinansiranja aktuelnih, manje povoljnih kredita za koje se Srbija zadužila, pri čemu bi na ovaj način troškovi države mogli da budu smanjeni za čak dve milijarde.

Vlada, kako je istakao, računa i na ozbiljne uštede u sektoru javnih nabavki kod javnih preduzeća, a cilj je da taj postupak bude jeftiniji i za te firme i za budžet, odnosno da i domaće firme imaju priliku da pod istim uslovima konkurišu u postupcima javnih nabavki kao i strane.

Vujović je rekao da je plan da se ozbiljnije smanje i razni materijalni troškovi ministarstava i svih ostalih budžetskih korisnika.

Osim mera ušteda, plan Vlade zasnovan je i na ozbiljnijem prilivu budžetskih prihoda, tako što će umesto povećanja poreza, a u cilju uvećanja poreskih prihoda, biti povećan obim naplate, naglasio je ministar.

Ako sve firme koje danas rade u sivoj zoni nateramo da se prijave, biće potrebno manje ušteda na drugoj strani, ukazao je Vujović.

Ministar je potvrdio i da oni koji imaju velike zemljišne posede više neće moći da računaju na subvencije države.

Nema više oblasti u kojoj ćemo davati subvencije od kojih nemamo efekte, i planirano je da u potpunosti bude promenjen odnos prema subvencijama, po ugledu na zemlje EU, zaključio je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik