U Briselu otvoreno Selo čokolade

Bez autora
Sep 21 2014

Belgija, koja sebe voli da naziva "zemljom čokolade", će dobiti novu turističku atrakciju: muzej posvećen ovoj poslastici u stilu čuvene fabrike čokolade Vilija Vonka.Čokolada se smatra nacionalnim blagom u Belgiji u kojoj se proizvode poznati brendovi kao što su Godiva, Neuhaus, Leonidas i Cote d'Or. Muzej, koji će danas otvoriti svoja vrata posetiocima, smešten je u bivšoj fabrici čokolade u Briselu, a njegov cilj je da zabavi i ispriča zanimljivu istoriju ovog slatkiša koji svi vole.

U Briselu otvoreno Selo čokoladeBelgija, koja sebe voli da naziva "zemljom čokolade", će dobiti novu turističku atrakciju: muzej posvećen ovoj poslastici u stilu čuvene fabrike čokolade Vilija Vonka.

Čokolada se smatra nacionalnim blagom u Belgiji u kojoj se proizvode poznati brendovi kao što su Godiva, Neuhaus, Leonidas i Cote d'Or.

Muzej, koji će danas otvoriti svoja vrata posetiocima, smešten je u bivšoj fabrici čokolade u Briselu, a njegov cilj je da zabavi i ispriča zanimljivu istoriju ovog slatkiša koji svi vole.

"Belgijanci nikada nisu poricali strast prema čokoladi. Postali smo zemlja čokolade", izjavio je za AFP dizajner muzeja Anri Dipui.

U središtu muzeja, koji nosi naziv "Belgijsko selo čokolade", nalazi se velika staklena bašta, prava mala džungla od stabala kakaovca i drugih tropskih biljaka.

Posetioci mogu da saznaju kako se zrna kakaovca beru i prerađuju u kakao koji se koristi za pravljenje čokolade.

Mogu da čuju istoriju čokolade od njenog nastanka u centralnoj Americi gde su je Maje i Asteci konzumirali u vidu napitka, preko njenog uvođenja u Evropu gde su je doneli Španci, pa sve do njene današnje masovne proizvodnje.

Upoznaće se i sa zanimljivostima koje su vezane za čokoladu: da je ova poslastica bila tema žučnih religioznih rasprava o tome da li je treba jesti za vreme posta ili ne, te da je često bila zabranjena deci.

Posetioci će moći da vide kako se čokolada najradije konzumira u pojedinim zemljama: u vidu toplog napitka, kao na primer u Holandiji, u obliku pralina koje su omiljene u Belgiji ili kao mlečna čokolada kojom se najviše diči Švajcarska.

Naravno, posetioci će ne samo imati priliku da razgledaju razne čokoladne proizvode već i da ih probaju.

Čokolada je jedan od glavnih proizvoda Belgije. Ova mala članica EU proizvodi oko 172.000 tone čokolade godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik