Potrošački krediti: Registrovalo se samo devet firmi

Bez autora
Sep 22 2014

Od početka primjene Zakona o potrošačkim kreditima samo je devet firmi bilo zainteresovano da se registruje kako bi građanima omogućile kupovinu robe u skladu sa tim propisom. Prema tom Zakonu, koji je u primjeni osam mjeseci, firma koja želi da omogući potrošaču da kupuje njenu robu na rate mora da se registruje kod Ministarstva ekonomije. Taj zakon institucionalno reguliše prodaju na rate, a jedna od prednosti za kupca je što može vratiti robu ako nije zadovoljan, a taj trošak onda pada na prodavca i banku. Novina je i da banke moraju jasno da označe kamatu. Registrovali su se Simpo, Neptun, Neckom, A Šop, Gorenje, FG promet, Metalac market, Amiprom trejd i Fingold. Građani mogu kupovati na rate i kod drugih, ali ih tada ne štiti taj zakon.

Potrošački krediti: Registrovalo se samo devet firmiOd početka primjene Zakona o potrošačkim kreditima samo je devet firmi bilo zainteresovano da se registruje kako bi građanima omogućile kupovinu robe u skladu sa tim propisom.Prema tom Zakonu, koji je u primjeni osam mjeseci, firma koja želi da omogući potrošaču da kupuje njenu robu na rate mora da se registruje kod Ministarstva ekonomije.

Taj zakon, kako pišu Vijesti, institucionalno reguliše prodaju na rate, a jedna od prednosti za kupca je što može vratiti robu ako nije zadovoljan, a taj trošak onda pada na prodavca i banku. Novina je i da banke moraju jasno da označe kamatu.

Registrovali su se Simpo, Neptun, Neckom, A Šop, Gorenje, FG promet, Metalac market, Amiprom trejd i Fingold. Građani mogu kupovati na rate i kod drugih, ali ih tada ne štiti taj zakon.

Direktor sektora za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović kazao je da očekuju da će tokom jeseni biti veća registracija kada firme budu nudile robu na akcijske popuste.

„Prvu registraciju smo imali odmah po stupanju na snagu zakona u februaru. Bilo je i dva upisa u registar kreditora dok je bila akcijska prodaja, a zatim su se te firme odjavile”, rekao je Rabrenović.

On je ocijenio da je devet rtegistrovanih preduzeća malo, ako se ima u vidu da je hiljade preduzeća koje nude robu potrošačima.

“Očekujemo da interesovanje bude veće“, kazao je Rabrenović.

Kako je dodao, nijesu upoznati sa slučajevima da je neko kupio robu kod registrovanih firmi pa da je kasnije vratio zato što smatra da nije dobra.

„To je zakonom omogućeno, ali nijesmo upoznati sa tim slučajevima. Nema značajnijih problema u primjeni zakona. Banke ga isto tako poštuju i uredno prikazuju efektivne kamatne stope što je građanima najbitnije“, rekao je Rabrenović.

Predstavnici banka su saopštili da od stupanja na snagu Zakona o potrošačkim kreditima nijesu imali sklopljenih ugovora sa firmama prodavcima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik