Hidrogradnja između novih poslova i prodaje

Bez autora
Sep 22 2014

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Komisije za kupovinu objekata za smještaj bh. institucija donijelo pojedinačne odluke o kupovini objekata u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu. Na ovaj način želi se sistematski riješiti problem smještaja institucija i dugoročno ostvariti uštede u trošenju proračunskog novca. Na listi objekata, kako smo već ranije objavili, nalazi se i zgrada Direkcije Hidrogradnje d.d. Sarajevo, ukupne površine 3.170,44 kvadratna metra, a trebala bi se prodati po cijeni od 8.997.708,72 KM. U zgradi su već sada smještene kancelarije Agencije za državnu službu. Međutim, cijela procedura oko prodaje je zakočena jer se oglasilo Tužilaštvo BiH koje je najavilo istražne radnje kada je u pitanju kupovina pomenutih objekata.

Hidrogradnja između novih poslova i prodajeVijeće ministara BiH je na prijedlog Komisije za kupovinu objekata za smještaj bh. institucija donijelo pojedinačne odluke o kupovini objekata u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Na ovaj način želi se sistematski riješiti problem smještaja institucija i dugoročno ostvariti uštede u trošenju proračunskog novca.

Korupcija i nezakonitosti

Na listi objekata, kako smo već ranije objavili, nalazi se i zgrada Direkcije Hidrogradnje d.d. Sarajevo, ukupne površine 3.170,44 kvadratna metra, a trebala bi se prodati po cijeni od 8.997.708,72 KM. U zgradi su već sada smještene kancelarije Agencije za državnu službu.

Međutim, cijela procedura oko prodaje je zakočena jer se oglasilo Tužilaštvo BiH koje je najavilo istražne radnje kada je u pitanju kupovina pomenutih objekata.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da su se u medijima pojavili navodi o korupciji i nezakonitostima u vezi sa natječajnom procedurom i procesom kupovine zgrada privatnih investitora, te da će Tužilaštvo izvršiti provjeru o navodnim nezakonitostima. Cijelu proceduru oko kupovine treba istražiti, navode iz Tužilaštva BiH, tim više što već postoje zgrade i objekti koji su u vlasništvu BiH i koji se mogu koristiti za tu namjenu.

Muhamed Ćatović, v.d. direktor Hidrogradnje, nakon dolaska na direktorsko mjesto, najavljivao je ovu prodaju i njene prednosti. Napominjemo da bi se novcem od prodaje trebale izmiriti obaveze prema radnicima: penziono i zdravstveno osiguranje koje godinama nije uplaćivano.

Dok se čekaju rezultati istrage Tužilaštva BiH, u Hidrogradnji se, navodno, dogovaraju novi poslovi. Ali o detaljima niko iz nove uprave nije želio govoriti.

I sam direktor Ćatović je samozatajan i tvrdi da se ''nešto dešava'', ali nije želio javnosti kazati šta konkretno.

Godina od štrajka

S druge strane, radnici se bore da ojačaju Sindikat i učvrste svoju borbu za radnička prava, pa je tako Ćatović prije nekoliko dana odobrio formiranje Vijeća uposlenika Hidrogradje.

Miralem Terzo, podnosilac ove inicijative, ističe da je sve transparentno i po Zakonu o radu. Međutim, on se osvrće i na to da je od štrajka prošla godina.

- Neki radnici ne dobijaju platu od decembra, a poslova nema već devet mjeseci, što znači da nismo dobili ništa. Nadati se promjenama, ističe Terzo.

Podsjećamo da su radnici, ali i Financijska policija, dostavili dokaze Tužilaštvu BiH o kriminalnim radnjama bivših uprava i nadzornih odbora Hidrogradnje. Međutim, kako je poznato, do dana današnjeg, nijedan slučaj nije procesuiran.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik