Zlato: Najstabilnija valuta

Bez autora
Sep 22 2014

Šta da rade oni građani koji imaju para na slamarici? Da li da ga ulože u biznis, da oroče u banci ili da ga pretvore u zlato? Prenoćište u luksuznijem hotelu pre 30 godina koštalo je prosečno 15, a danas košta oko 200 dolara.Iskazano u plemenitom metalu, i tada i danas vredelo je gram i po zlata. Dakle, to je najstabilnija valuta koja ne devalvira poput novca. Rastu trenda štednje u zlatu doprinle su i banke koje na dinarske i devizne štednje daju niske kamate od kojih je zarada zanemarljiva. Za razliku od novca, štednjom u zlatu možda ne zaradite na kratak rok ali sigurno nećete izgubiti uloženo.

Zlato: Najstabilnija valutaŠta da rade oni građani koji imaju para na slamarici? Da li da ga ulože u biznis, da oroče u banci ili da ga pretvore u zlato?

Prenoćište u luksuznijem hotelu pre 30 godina koštalo je prosečno 15, a danas košta oko 200 dolara.

Iskazano u plemenitom metalu, i tada i danas vredelo je gram i po zlata. Dakle, to je najstabilnija valuta koja ne devalvira poput novca.

Rastu trenda štednje u zlatu doprinle su i banke koje na dinarske i devizne štednje daju niske kamate od kojih je zarada zanemarljiva. Za razliku od novca, štednjom u zlatu možda ne zaradite na kratak rok ali sigurno nećete izgubiti uloženo.

Zlato se može kupiti u banci ili specijalizovanoj firmi, a sve se to reguliše pravnim ugovorima. Međutim, zbog lošeg iskustva iz prošlosti, nije na odmet da se obrati pažnja na to šta kupujemo i od koga.

Štednja u plemenitim metalima uobičajeni je signal da je država u krizi i da joj je ugrožena monetarna stabilnost, sa druge strane, takve okolnosti uprvao učvršćuju zlato kao najstabilniju svetsku valutu. Tu teoriju najozbiljnije je shvatila Kina.

Ta najjača ekonomija sveta svoje devizne rezerve, vredne neverovatnih 3 i po hiljade milijardi dolara, svaki dan iz novca pretvara u zlato, puneći svoje i prazneći tuđe trezore širom sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik