Sledeće godine registar diskvalifikovanih lica

Bez autora
Sep 22 2014

Polovinom naredne godine Srbija će početi da primenjuje propis, kolokvijalno nazvan "zakon o diskvalifikovanim licima", koji će jednom broju privrednika privremeno zabraniti pokretanje novih poslova zbog zloupotrebe prava iz svoje nadležnosti.Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović je rekao da je reč o Registru diskvalifikovanih lica koji bi trebalo da podigne nivo pravne sigurnosti zemlje. Zakon bi, prema njegovim rečima, trebalo da reši pitanje ograničenja prava određenom broju osoba kojima je sud izrekao meru zabrane obavljanja delatnosti, ali i neki drugi državni organi u vezi sa izvršenjem određenog krivičnog dela ili prekršajnog postupka.

Sledeće godine registar diskvalifikovanih licaPolovinom naredne godine Srbija će početi da primenjuje propis, kolokvijalno nazvan "zakon o diskvalifikovanim licima", koji će jednom broju privrednika privremeno zabraniti pokretanje novih poslova zbog zloupotrebe prava iz svoje nadležnosti.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović je za Tanjug rekao da je reč o Registru diskvalifikovanih lica koji bi trebalo da podigne nivo pravne sigurnosti zemlje.

Zakon bi, prema njegovim rečima, trebalo da reši pitanje ograničenja prava određenom broju osoba kojima je sud izrekao meru zabrane obavljanja delatnosti, ali i neki drugi državni organi u vezi sa izvršenjem određenog krivičnog dela ili prekršajnog postupka.

"Očekujemo da ćemo u naredne dve nedelje otvoriti javnu raspravu na zakon koji je kolokvijalno nazvan 'zakon o diskvalifikovanim licima'. Radna grupa je završila preliminarni tekst i bićemo otvoreni za nove predloge", kazao je Obradović i dodao da bi pomenuti zakon trebalo da prođe skupštinsku proceduru u oktobru, a primenjivao bi se od polovine naredne godine.

Zabrana bi se, kaže, odnosila na privredne subjekte čiji su poslovni računi u blokadi, a predlog će biti da taj rok ne bi trebalo da bude duži od 60 dana.

Podsetio je da u praksi jedan broj osoba zloupotrebljava to pravo, registruje novi biznis pri čemu ostavlja aktuelnu kompaniju u problemima, otvara novu i na nju prenosi poslovanje.

Upitan na koga će se sve ova zabrana odnositi, Obradović kaže da će se taj propis odnositi pre svega na članove organa upravljanja i zakonske zastupnike, dakle, na one koji imaju odlučujuću ulogu u kompanijama.

"Ne možemo sva lica obuhvatiti ovim propisom. Mislim da nema potrebe ići široko u smislu da zakon obuhvati i osnivače društava, već samo na lica koja donose poslovne odluke i kojima je neophodno privremeno ograničiti pravo na pokretanje poslovanja", navodi on.

Vremenski okvir trajanja zabrane opredeljen je trajanjem sudske kazne ili dužinom blokade, kaže Obradović i dodaje da novo poslovanje neće moći da se pokrene za vreme dok traje kazna koju je sud izrekao, kao ni dok traje blokada poslovnog računa.

On je ukazao da ovakva vrsta razmene podataka između institucija u Srbiji danas ne postoji i navodi da se uspostavlja i jedinstvena baza prekršaja.

U Radnoj grupi za izradu zakona o diskvalifikovanim licima, čiji je pun naziv zakon o privremenim ograničenjima prava lica na sticanje i vršenje određenih prava u privrednim subjektima i obavljanje privredne delatnosti nalaze se i predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, predstavnici Pravnog fakulteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik