Hrvati 31. na ljestvici globalnog bogatstva

Bez autora
Sep 23 2014

S prosjekom od 7150 eura financijske imovine po građaninu, Hrvatska je u istraživanju renomiranog osiguravatelja Allianza u prošloj godini zauzela 31. mjesto na ljestvici globalnog bogatstva. Financijska imovina u istraživanju Allianza obuhvaća štednju u bankama, mirovinsku štednju, dionice i druge vrijednosne papire, a od iskazane prosječne vrijednosti prethodno se oduzmu dugovi. U prošloj godini, prema istome izvoru, došlo je do pet postotnog rasta bogatstva građana Hrvatske što na tragu trendova u svijetu (globalni rast bogatstva iznosio je lani devet posto), ali i u istočnoj Europi. Unatoč složenom okruženju, imovina je u cjelini u istočnoj Europi ostvarila pozitivan razvoj tijekom protekle dvije godine. Međutim, eskalacijom krize u Ukrajini, nekoliko novih tamnih oblaka već se počinje skupljati na horizontu, komentirao je glavni ekonomist Allianza Michael Heise.

Hrvati 31. na ljestvici globalnog bogatstvaS prosjekom od 7150 eura financijske imovine po građaninu, Hrvatska je u istraživanju renomiranog osiguravatelja Allianza u prošloj godini zauzela 31. mjesto na ljestvici globalnog bogatstva.

Financijska imovina u istraživanju Allianza obuhvaća štednju u bankama, mirovinsku štednju, dionice i druge vrijednosne papire, a od iskazane prosječne vrijednosti prethodno se oduzmu dugovi.

U prošloj godini, prema istome izvoru, došlo je do pet postotnog rasta bogatstva građana Hrvatske što na tragu trendova u svijetu (globalni rast bogatstva iznosio je lani devet posto), ali i u istočnoj Europi.

- Unatoč složenom okruženju, imovina je u cjelini u istočnoj Europi ostvarila pozitivan razvoj tijekom protekle dvije godine. Međutim, eskalacijom krize u Ukrajini, nekoliko novih tamnih oblaka već se počinje skupljati na horizontu – komentirao je  glavni ekonomist Allianza Michael Heise. 

Osvrnuvši se na globalni rezultat istraživanja, Heise je ustvrdio da nejednakost u svijetu ne raste.

Hrvatski građanin prosječno je zadužen 4140 eura, a u Allianzu upozoravaju kako se radi o većem zaduženju nego u slučaju ostalih istočnoeuropskih članica EU.

Ipak, istraživanje je pokazalo da su hrvatska kućanstva smanjila svoj dug u 2013. za tri posto.

Na samom vrhu ljestvice najbogatijih zemalja nalazi se Švicarska (146 tisuća eura po stanovniku), slijede ju SAD, Belgija i Nizozemska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik