Priprema se izdavanje narodnih obveznica?!

Bez autora
Sep 23 2014

Ponovno se aktualizira ideja o izdavanju tzv. narodnih obveznica. Dobije li ministar Lalovac potporu guvernera Vujčića, građani bi za svoju štednju mogli dobiti veću kamatu od države nego od banaka. Uvođenjem poreza na kamate na štednju, Ministarstvo financija priprema put za narodne obveznice. Država će se jednostavnije zadužiti, a građani će svoju štednju bez oporezivanja moći uložiti u državnu obveznicu. Danas građani u bankama imaju 75 milijardi kuna štednje. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je da izdavanje "narodnih obveznica" nije nova ideja te da bi to bila prilika građanima za povoljnu kupnju. Ne radi se o novoj ideji niti nečemu spektakularnom, već samo o prilici da građani iz prve ruke mogu pristupiti tržištu i kupiti obveznice po najpovoljnijim uvjetima, rekao je Grčić novinarima u stanci konferencije "Gospodarsko upravljanje u EU: hrvatski izazovi", koja se održava u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Priprema se izdavanje narodnih obveznica?!Ponovno se aktualizira ideja o izdavanju tzv. narodnih obveznica. Dobije li ministar Lalovac potporu guvernera Vujčića, građani bi za svoju štednju mogli dobiti veću kamatu od države nego od banaka.

Uvođenjem poreza na kamate na štednju, Ministarstvo financija priprema put za narodne obveznice. Država će se jednostavnije zadužiti, a građani će svoju štednju bez oporezivanja moći uložiti u državnu obveznicu. Danas građani u bankama imaju 75 milijardi kuna štednje.

Grčić: 'Narodne obveznice' prilika za povoljnu kupnju

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je da izdavanje "narodnih obveznica" nije nova ideja te da bi to bila prilika građanima za povoljnu kupnju.

Ne radi se o novoj ideji niti nečemu spektakularnom, već samo o prilici da građani iz prve ruke mogu pristupiti tržištu i kupiti obveznice po najpovoljnijim uvjetima, rekao je Grčić novinarima u stanci konferencije "Gospodarsko upravljanje u EU: hrvatski izazovi", koja se održava u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Grčić podsjeća da građani i danas mogu kupiti obveznice, ali na sekundarnom tržištu gdje su skuplje nego u primarnoj emisiji. O tome postoje ideje i to je jedan od Vladinih projekata koji građanima može biti zanimljiv, ističe Grčić.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb smatra da je povoljan teren za izdavanje obveznica stvoren samom činjenicom da će se ići u oporezivanje prihoda od kamata, a dio zemalja izuzima "narodne obveznice" od toga oporezivanja.

Ključnim smatra modalitet izdavanja, ističući da trenutno kapitala ima dovoljno, a kamatna stopa je rekordno niska. Bitnom smatra i razinu povjerenja građana i zaštitnih klauzula u izdanim obveznicama, jer vjeruje da će građani tražiti neku vrstu zaštite.

Ako taj prinos bude veći od prinosa na štednju, onda bi i to moglo destabilizirati bankovni sustav jel bi onda ljudi radije plaćali državi, odnosno kupovali državne obveznice sanirajući ne javni dug i zato bi imali prinos od ne 4 posto nego dva posto na štednju. Prema tome o tome isto tako treba voditi računa i dobro razmisliti o uvođenju narodne obveznice, smatra profesor Drago Jakovčević.

Ekonomski strateg HDZ-a: Vlada nije riješila glavne izazove

U HDZ-u tvrde kako se u Ministarstvu ponašaju neodgovorno s obzirom na to da svako malo plasiraju informacije koje prije toga nisu detaljno razrađene.

Moramo biti svjesni da će na takav način jedan dio novaca sa štednje iz banaka otići u tu obveznicu i na taj će se način smanjiti kreditni potencijal hrvatskih banaka i smanjiti potencijal koji se može plasirati gospodarstvu, naglasio je Ivan Šuker (HDZ).

U Ministarstvu financija tu informaciju nisu još željeli komentirati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik