Prihvaćeno zaduženje za projekte energetske efikasnosti

Bez autora
Sep 24 2014

Vlada FBiH donijela je Odluku o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), u iznosu do 18.950.000 dolara, što je 60 posto od ukupno odobrenih sredstava koja za BiH iznose 31.600.000 dolara. Sredstva su namijenjena finansiranju Projekta energetske efikasnosti. Primarni cilj je pokazati koristi od energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i pružiti podršku za izradu prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti. Kredit je odobren po povoljnim uslovima, uz rok otplate od 25 godina i petogodišnji grace period.

Prihvaćeno zaduženje za projekte energetske efikasnostiVlada FBiH donijela je Odluku o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), u iznosu do 18.950.000 dolara, što je 60 posto od ukupno odobrenih sredstava koja za BiH iznose 31.600.000 dolara.

Sredstva su namijenjena finansiranju Projekta energetske efikasnosti. Primarni cilj je pokazati koristi od energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i pružiti podršku za izradu prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

Kredit je odobren po povoljnim uslovima, uz rok otplate od 25 godina i petogodišnji grace period.

U cilju formiranja revolving fonda, FBiH će dio sredstava do 10.780.000 dolara, namijenjen za investicije u energetsku efikasnost javnih objekata, prenijeti na kreditnoj osnovi krajnjim korisnicima (kanton, grad, općina), u zavisnosti od njihove kreditne sposobnosti.

Izveštaj o implementaciji energetskih projekata

Vlada FBiH prihvatila je izvještaje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o implementaciji projekata „ECSEE APL3 - BiH (POWER IV)“ i „Gasifikacija Srednjobosanskog kantona“.

Osnovni cilj projekta „ECSEE APL3 - BiH (POWER IV)“ je razvoj funkcionalnog regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi i njegova integracija u unutrašnje tržište električne energije EU, a procijenjeni troškovi njegove provedbe za sve tri elektroprivrede u BiH iznose 286,57 miliona dolara. U Izvještaju o implementacji ovog projekta kroz dvije federalne elektroprivrede istaknute su brojne realizirane investicije koje pružaju podršku tržištu električne energije i funkcionisanju sistema za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije i tehničku (stručnu) podršku za institucionalni razvoj i razvoj sistema, kao i pripremu i implementaciju projekta.

Kada je u pitanju projekat gasifikacije Srednjobosanskog kantona, navedeno je da je, zaključno sa 31.10.2013. godine, izvođač završio sve aktivnosti na gasovodu Zenica - Travnik (ukupna dužina 37.167 m), te odvojcima za MRS Busovača (3.181 m) i MRS Novi Travnik (3.210 m). Prema Ugovoru, koji uključuje i vrijeme potrebno za otklanjanje eventualnih nedostataka, konačni rok za završetak projekta je 31.10.2014. godine.

To uključuje i dodatnih 28 dana neophodnih za dobivanje Potvrde o obavljenom poslu od strane nadzora, odnosno do 28.11.2014. godine do kada je i obezbijeđena garancija za dobro izvršenje posla od deset posto ugovorene vrijednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik