Data saglasnost za potpisivanje Ugovora o uvezivanja staža zaposlenika IP "Krivaja"

Bez autora
Sep 24 2014

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 133. sjednici, koja je održana u Sarajevu, dala saglasnost za potpisivanje Ugovora o regulisanju statusa i uvezivanja staža zaposlenika IP “Krivaja” d.o.o. Zavidovići u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika. Prema Ugovoru, kupac-poslodavac se obavezuje da će u roku od maksimalno 60 dana nakon uvođenja u posjed preuzeti i zaključiti ugovore o radu sa svim zaposlenicima, koji na to pristanu, a nalaze se na evidenciji zaposlenika IP „Krivaja“. Sve trenutno radno angažirane zaposlenike sa stečenim pravom iz radnog odnosa u „Krivaji“ d.o.o. Zavidovići kupac će preuzeti u roku od sedam dana. Preostale zaposlenike sa stečenim pravom iz radnog odnosa na dan zaključivanja ugovora o prodaji imovine, izuzev onih koji u ovom roku stiču uslove za starosnu penziju, kupac-poslodavac će preuzeti u roku od 60 dana nakon uvođenja u posjed.

Data saglasnost za potpisivanje Ugovora o uvezivanja staža zaposlenika IP "Krivaja"Vlada Federacije BiH je na današnjoj 133. sjednici, koja je održana u Sarajevu, dala saglasnost za potpisivanje Ugovora o regulisanju statusa i uvezivanja staža zaposlenika IP “Krivaja” d.o.o. Zavidovići u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika.

Prema Ugovoru, kupac-poslodavac se obavezuje da će u roku od maksimalno 60 dana nakon uvođenja u posjed preuzeti i zaključiti ugovore o radu sa svim zaposlenicima, koji na to pristanu, a nalaze se na evidenciji zaposlenika IP „Krivaja“. Sve trenutno radno angažirane zaposlenike sa stečenim pravom iz radnog odnosa u „Krivaji“ d.o.o. Zavidovići kupac će preuzeti u roku od sedam dana. Preostale zaposlenike sa stečenim pravom iz radnog odnosa na dan zaključivanja ugovora o prodaji imovine, izuzev onih koji u ovom roku stiču uslove za starosnu penziju, kupac-poslodavac će preuzeti u roku od 60 dana nakon uvođenja u posjed.

Spisak zaposlenika bit će sastavni dio ovog ugovora, a bit će definiran na dan potpisivanja zapisnika o uvođenju u posjed kupca.

Vlada Federacije BiH obavezuje se da će rješavati pitanje uvezivanje staža kroz uplatu doprinosa za PIO za zaposlenike IP „Krivaja’’ za period počev od 1.1.2004. godine do dana zaključivanja ugovora o prodaji imovine, sukcesivno kako zaposlenici budu ispunjavali uvjete za penzionisanje, u skladu sa načinom uvezivanja staža koji će se primjenjivati i za ostale zaposlenike u FBiH (u roku od šest mjeseci od dana ispunjavanja uvjeta radnika za penzionisanje). Vlada će rješavati pitanje uvezivanja staža zaposlenika „Krivaje“ koji do 31.12.2014. godine ispune uslove za starosnu penziju, a za koje stečajni upravitelj neće moći osigurati sredstva za uvezivanje radnog staža iz stečajne mase.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti na Prijedlog rješenja o dodjeli dijela sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za kreditiranje pod povoljnim uslovima za sedam kompanija u poplavljenim područjima u ukupnom iznosu od 2.120.000 konvertibilnih maraka.

Vlada FBiH odobrila je danas izdvajanje 588.847,95 konvertibilnih maraka iz ovogodišnjeg Federalnog budžeta na ime izmirenja dugovanja tri privredna društava za neuplaćene doprinose po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja za 85 radnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž.

Federalna vlada donijela je i dvije odluke o utvrđivanju prijedloga Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2015. godinu u količinama od 29.482.774  litra namijenjenih za proizvodnju u rudnicima u FBiH i  i 3.518.600 litara za JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik