Potpisan ugovor o izradi dokumentacije za kombinovanu elektranu na biomasu

Bez autora
Sep 25 2014

Sekretarijat za energetiku Grada Beograda, preduzeće „PKB – zelena energija” iz Padinske Skele i konzorcijum koji čine firme „Mašinoprojekt Kopring” Srbija i „Polytechnik” Austrija potpisali su danas ugovor o izradi tehničke, ekonomske i ekološke dokumentacije potrebne za pribavljanje građevinske dozvole za izgradnju kombinovane elektrane na biomasu „Padinska Skela”. Ugovor je potpisan na osnovu međudržavnog sporazuma iz decembra 2012. godine između Vlade Švajcarske Konfederacije, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda o donaciji za realizaciju projekta „Izgradnja elektrane za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Padinskoj Skeli koja za gorivo koristi biomasu”.

Potpisan ugovor o izradi dokumentacije za kombinovanu elektranu na biomasu „Padinska Skela”Sekretarijat za energetiku Grada Beograda, preduzeće „PKB – zelena energija” iz Padinske Skele i konzorcijum koji čine firme „Mašinoprojekt Kopring” Srbija i „Polytechnik” Austrija potpisali su danas ugovor o izradi tehničke, ekonomske i ekološke dokumentacije potrebne za pribavljanje građevinske dozvole za izgradnju kombinovane elektrane na biomasu „Padinska Skela”.

Ugovor je potpisan na osnovu međudržavnog sporazuma iz decembra 2012. godine između Vlade Švajcarske Konfederacije, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda o donaciji za realizaciju projekta „Izgradnja elektrane za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Padinskoj Skeli koja za gorivo koristi biomasu”.

Kako se ističe u saopštenju Sekretarijata za energetiku, međudržavnim sporazumom je predviđeno da se finansira ovaj projekat koji demonstrira korišćenje obnovljivog izvora energije (biomase) za proizvodnju struje i toplotne energije. Električna energija proizvedena u ovoj elektrani biće isporučena EPS snabdevanju kao javnom snabdevaču električnom energijom Republike Srbije. Toplotna energija proizvedena u ovom kogenerativnom postrojenju biće iskorišćena za grejanje škole „Olga Petrov” i bolnice „Dr Laza Lazarević” u Padinskoj Skeli, kao i za grejanje dva plastenika PKB-a, ukupne površine od dva hektara. Takođe, energetska efikasnost škole i bolnice će biti unapređena rekonstrukcijom ovih javnih zgrada.

Sporazumom je takođe predviđeno da izgradnju kombinovane elektrane na biomasu, kao i rekonstrukciju škole i bolnice, kroz donaciju finansira Vlada Konfederacije Švajcarske, dok Grad Beograd finansira izgradnju toplovodne mreže od elektrane do škole i bolnice. Ukupan budžet projekta iznosi 7,9 miliona evra, od kojih 6,4 miliona evra finansira Vlada Švajcarske Konfederacije, a 1,5 miliona evra Grad Beograd. Svi izvođači radova i isporučioci opreme koji se plaćaju iz donacije biraju se prema švajcarskim procedurama i pravilima nabavki, dok se izvođači i isporučioci koje plaća Grad Beograd biraju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Republike Srbije.

Danas je ugovoreno izvođenje potrebnih geoloških istražnih radova, laboratorijsko ispitivanje uzoraka i izrada geološkog elaborata, priprema studije opravdanosti sa idejnim projektom, zatim projekta zaštite od požara i dojave požara i studije uticaja na životnu sredinu. Rok za isporuku dokumentacije je pet meseci, a nakon toga će se pristupiti pribavljanju građevinske dozvole i raspisivanju međunarodnog tendera za nabavku opreme i izvođenje radova. Celokupna dokumentacija mora biti izrađena u skladu sa propisima i standardima koji važe u Republici Srbiji.

Treba napomenuti da su krajem 2013. i početkom 2014. godine urađene energetske revizije svih devet zgrada bolnice, kao i dveju zgrada škole i da je u toku izrada glavnih projekata za rekonstrukciju svih objekata bolnice i škole. Ambiciozni vremenski plan predviđa da se završi rekonstrukcija javnih zgrada do septembra 2015. godine, a izgradnja kombinovane elektrane na biomasu do kraja 2016. godine. Međutim, rokovi će biti potvrđeni posle završetka faze projektovanja, navodi se u saopštenju Sekretarijata za energetiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik