Otvorena vrata za izvoz i u zemlje EU

Bez autora
Sep 28 2014

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine izdao je certifikat kojim kompanija "Bosnet", jedina u BiH koja proizvodi hranu za kućne ljubimce, može izvoziti na tržište Evropske unije. Pod brendovima "Bosfish", "Quicker" i "Quick-paw", ova kompanija proizvodi suhu hranu za konzumnu slatkovodnu i morsku ribu te pse i mačke. Rješenjem se i formalno otvaraju vrata za proizvode "Bosneta" na tržište 28 država EU. Nakon ispunjavanja uvjeta za halal certifikat za "Bosfish", prvi te vrste u svijetu, ostvarili smo novi uspjeh. Sada pristupamo realizaciji više ugovora o izvozu naših proizvoda na tržište država članica EU. Imamo već narudžbe za izvoz u Njemačku, Austriju, Italiju, Španiju, Hrvatsku, Mađarsku... Paralelno, radimo programe izvoza i za države izvan Evropske unije. Kompanija je u stalnom usponu i investicija od oko 30 miliona KM sve nam se više isplati, kaže Samir Lagarija, vlasnik i direktor "Bosneta".

Otvorena vrata za izvoz i u zemlje EUUred za veterinarstvo Bosne i Hercegovine izdao je certifikat kojim kompanija "Bosnet", jedina u BiH koja proizvodi hranu za kućne ljubimce, može izvoziti na tržište Evropske unije.

Počinje izvoz

Pod brendovima "Bosfish", "Quicker" i "Quick-paw", ova kompanija proizvodi suhu hranu za konzumnu slatkovodnu i morsku ribu te pse i mačke. Rješenjem se i formalno otvaraju vrata za proizvode "Bosneta" na tržište 28 država EU.

- Nakon ispunjavanja uvjeta za halal certifikat za "Bosfish", prvi te vrste u svijetu, ostvarili smo novi uspjeh. Sada pristupamo realizaciji više ugovora o izvozu naših proizvoda na tržište država članica EU. Imamo već narudžbe za izvoz u Njemačku, Austriju, Italiju, Španiju, Hrvatsku, Mađarsku...

Paralelno, radimo programe izvoza i za države izvan Evropske unije. Kompanija je u stalnom usponu i investicija od oko 30 miliona KM sve nam se više isplati - kaže Samir Lagarija, vlasnik i direktor "Bosneta".

On ističe da se uspjesi ogledaju i u tome što je ova firma ispunila sve preduvjete za dobivanje prvog halal certifikata za proizvodnju hrane za konzumne ribe.

Vrhunski kvalitet

- To je prvi certifikat te vrste u svijetu. Ustanovili smo da i naši proizvođači do sada nisu imali ovu vrstu robe u kojoj nema dodataka na bazi svinjetine. Mi smo ga napravili i ponudili. Interes je ogroman i sve više naših, ali i stranih proizvođača ribe koja se koristi u ishrani ljudi traže "Bosfish" - ističe Lagarija.

Ne krije zadovoljstvo činjenicom da je i taj proizvod sve traženiji. Uz odobrenje za izvoz u EU, "Bosnet" sada pristupa izvozu i "Bosfisha" širom svijeta.

- Svi naši proizvodi urađeni su u najboljim svjetskim standardima, uz korištenje švicarske tehnologije i uz nadzor vodećih evropskih i američkih instituta za kontrolu hrane za životinje - s posebnim ponosom ističe Lagarija.

Nova radna mjesta

Lagarija navodi da su mu dosadašnji uspjesi u plasmanu proizvoda i dobivanju brojnih certifikata koji potvrđuju vrhunski kvalitet dali priliku za otvaranje novih radnih mjesta.

- Otvorili smo konkurs za prijem novih radnika. Interes je ogroman i sada smo primili još 15 uposlenika. Obavijestili smo jedan broj onih koji nisu prošli na ovom konkursu da računamo na njih u idućoj fazi. Sada već imamo skoro 70 radnika, a do kraja godine planiramo barem još jedan krug zapošljavanja - ističe Lagarija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik