Od Sarajeva do ulaza u Hercegovinu za 10 minuta

Bez autora
Sep 28 2014

Jedna je od najzahtjevnijih dionica na koridoru 5C Vlakovo – Tarčin duga oko 22 kilometra biće puštena u promet početkom oktobra. Dionica se sastoji se od tri poddionice, Vlakovo Lepenica – 10,1 km, Lepenica Suhodol – 5,5 km i Suhodol Tarčin – 4,6 km, a ukupna vrijednost izgradnje dionice iznosi 370 miliona eura.Na dionici je projektovano sedam tunela, sedam mostova i vijadukata, petlja Vlakovo, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja Lepenica, odmorište Lepenica i petlja Tarčin.

Od Sarajeva do ulaza u Hercegovinu za 10 minutaJedna je od najzahtjevnijih dionica na koridoru 5C Vlakovo – Tarčin duga oko 22 kilometra biće puštena u promet početkom oktobra, izvijestila je TV1.

Dionica se sastoji se od tri poddionice, Vlakovo Lepenica – 10,1 km, Lepenica Suhodol – 5,5 km i Suhodol Tarčin – 4,6 km, a ukupna vrijednost izgradnje dionice iznosi 370 miliona eura.

Na dionici je projektovano sedam tunela, sedam mostova i vijadukata, petlja Vlakovo, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja Lepenica, odmorište Lepenica i petlja Tarčin.

Jedan od najvećih objekata na dionici tunel “25. novembar”, dugačak je dvije hiljade i osamsto metara i tek nešto je kraći od tunela Vijenac kod Zenice. Kao i u ostalih šest tunela na ovoj dionici korištena je najmodernija oprema a ispoštivani su najviši sigurnosni standardi. Kompletna dionica nadzirat će se iz Centra za kontrolu prometa u Drivuši, dok se ne izgradi kontrolni centar kod Sarajeva. Moderna saobraćajnica prolazi kroz prelijepi krajolik, a tu je i odmorište Lepenica.

Puštanjem u promet ove dionice funkcionalna će biti cjelina od 80 kilometara autoceste od Zenice do Tarčina, a naša zemlja će imati ukupno 102 kilometra autoputa.

Iako su naplatna mjesta gotovo završena, jedno vrijeme sačekat će se s uvođenjem dionice Vlakovo – Tarčin u sistem naplate putarine. Putovanje od Sarajeva do ulaza u Hercegovinu znatno će se skratiti i trajat će se svega desetak minuta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik