Vlada Srbije preduzima korake na unapređenju privrednog ambijenta

Bez autora
Sep 28 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić održao je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) sastanak sa predstavnicima trgovinskog sektora i farmaceutske industrije, u okviru višednevnog skupa skupa „Imate reč – budite deo rešenja“.Sertić je tom prilikom rekao učesnicima konferencije da Vlada Srbije preduzima niz koraka na unapređenju privrednog ambijenta, ali da se samo zajedničkim naporima države, privrede i struke mogu prevazići nagomilani problemi i doneti efikasna rešenja.

Vlada Srbije preduzima korake na unapređenju privrednog ambijentaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić održao je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) sastanak sa predstavnicima trgovinskog sektora i farmaceutske industrije, u okviru višednevnog skupa skupa „Imate reč – budite deo rešenja“.

Sertić je tom prilikom rekao učesnicima konferencije da Vlada Srbije preduzima niz koraka na unapređenju privrednog ambijenta, ali da se samo zajedničkim naporima države, privrede i struke mogu prevazići nagomilani problemi i doneti efikasna rešenja.

Da bi promenili funkcionisanje privrede Srbije na bolje i država i privrednici moraju da budu odgovorni za svoje postupke i da na najbolji način obavljaju svoj posao, poručio je Sertić.

Ministar privrede je pozvao predstavnike sektora trgovine i farmaceutske industrije da dostave ministarstvu sistematizovane i konkretne predloge mera istakavši da će svaka ozbiljna inicijativa biti detaljno razmotrena i prosleđena Vladi i nadležnim ministarstvima.

Tokom višečasovnog razgovora čulo se dosta predloga, koji bi po oceni predstavnika trgovine i farmacije, doprineli efikasnijem poslovanju.

Olakšice pri zapošljavanju novih radnika, jednak tretman malih i velikih trgovaca, jednostavnije procedure i propisi, efikasnija inspekcijska i carinska kontrola kako bi se sprečio nelegalan uvoz robe, neke su od mera.

Predloženo je preciznije kreiranje antimonopolskih propisa sa jasnom definicijom koje se ponašanje definiše kao monopol, kao i efikasnije mere naplate potraživanja.

Takođe, neophodno je stvoriti i uslove poslovanja u kojima se isplati raditi legalno i na taj način borbu protiv sive ekonomije učiniti efikasnijom.

U okviru dijaloga „Imate reč - budite deo rešenja“ tokom dve nedelje razgovaraće se o problemima i rešenjima u svim ključnim privrednim granama u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik