RZS predstavio cene reprodukcionog materijala u poljoprivredi

Bez autora
Sep 28 2014

Republički zavod za statistiku (RZS) saopštio je danas da su cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine, u proseku povećane za 0,1 odsto.U saopštenju se navodi da su cene u prvom kvartalu 2014. godine, u poređenju sa istim kvartalom 2013. godine, smanjene za 8 odsto. Posmatrano po grupama proizvoda u prvom kvartalu 2014. godine, u odnosu na prethodni kvartal, rast cena zabeležen je u grupama hrana za životinje (3,3 odsto) i energenti (1,6 odsto).

RZS predstavio cene reprodukcionog materijala u poljoprivrediRepublički zavod za statistiku (RZS) saopštio je danas da su cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine, u proseku povećane za 0,1 odsto.

U saopštenju se navodi da su cene u prvom kvartalu 2014. godine, u poređenju sa istim kvartalom 2013. godine, smanjene za 8 odsto.

Posmatrano po grupama proizvoda u prvom kvartalu 2014. godine, u odnosu na prethodni kvartal, rast cena zabeležen je u grupama hrana za životinje (3,3 odsto) i energenti (1,6 odsto).

Pad cena registrovan je u grupama mineralna đubriva (-3,1 odsto) i seme (-3,8 odsto), dok se cene ostalih proizvoda nisu bitnije menjale.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u drugom kvartalu 2014. godine, u odnosu na prvi kvartal 2014. godine, u proseku su povećane za 2,2 odsto.

Cene u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, smanjene su za 6,7 odsto.

Posmatrano po grupama proizvoda u drugom kvartalu 2014. godine, u odnosu na prethodni kvartal, rast cena konstatovan je u grupama hrana za životinje (7,1 odsto) i seme (1,7 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupama mašine u poljoprivredi (-1,1 odsto) i mineralna đubriva (-1,0 odsto). Cene ostalih proizvoda nisu se bitnije menjale.

Indeksi cena reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi definišu se kao mera prosečne promene cena proizvoda i usluga koji se koriste za proizvodnju u poljoprivredi.

Detaljnije podatke o indeksima cena reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi za prvi i drugi kvartal 2014. godine možete pogledati na internet stranici Republičkog zavoda za statistiku u okviru publikacije Radni dokument, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik