Napokon: Dozvoljeno telefoniranje u avionu

Bez autora
Sep 29 2014

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) saopštila je da je dozvoljena upotreba mobilnih telefona i tableta tokom celog leta, ali uz ograničenu upotrebu interneta. Nov propis danas stupa na snagu, ali će aviokompanije morati prvo da svoje avione podese novom sistemu, navodi se u saopštenju EASA.Prema postojećim propisima, putnici moraju da svoje uređaje stave na opciju "rad tokom letenja" (mode flight), kao i da isključe bežičnu vezu sa internetom, jer ti signali mogu da ometaju sisteme upravljanja aviona.

Napokon: Dozvoljeno telefoniranje u avionuEvropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) saopštila je da je dozvoljena upotreba mobilnih telefona i tableta tokom celog leta, ali uz ograničenu upotrebu interneta.

"Nov propis danas stupa na snagu, ali će aviokompanije morati prvo da svoje avione podese novom sistemu", navodi se u saopštenju EASA.

Prema postojećim propisima, putnici moraju da svoje uređaje stave na opciju "rad tokom letenja" (mode flight), kao i da isključe bežičnu vezu sa internetom, jer ti signali mogu da ometaju sisteme upravljanja aviona.

Evropska komisija je ranije dozvolila da putnici koriste internet i šalju elektronsku poštu kada avioni lete iznad 3.000 metara.

"Nova mera dozovljava aviokompanijama da putnici koriste mobilne telefone i tablete tokom celog leta", navela je evropska agencija i dodala da još nije dozvoljeno korišćenje bežičnog interneta (WiFi) tokom celog leta.

Svaka aviokompanija će morati prethodno da proveri da li ta mera ne ugrožava letove. Te kompanije imaju osam meseci da se prilagode novom sistemu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik