Javni dug Hrvatske 13,6% viši nego lani

Bez autora
Sep 29 2014

Prema podacima Hrvatske narodne banke, javni dug Hrvatske dosegnuo je na kraju lipnja 224,6 milijardi kuna, 26,9 milijardi kuna ili 13,6 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, što predstavlja, poručuju iz HGK, nastavak tendencije dugoročno neodrživog rasta duga. I u prvom polugodištu ove godine nastavljena je tendencija visokog i dugoročno neodrživog rasta duga opće države. Potreba financiranja visokog proračunskog deficita, kao i refinanciranja dospjelih zaduženja, rezultirala je visokim rastom obje komponente duga: inozemne, koja je na godišnjoj razini porasla za 16,6 posto, i domaće, koja je porasla za 12 posto, poručuju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na podatke HNB-a.

Javni dug Hrvatske 13,6% viši nego laniPrema podacima Hrvatske narodne banke, javni dug Hrvatske dosegnuo je na kraju lipnja 224,6 milijardi kuna, 26,9 milijardi kuna ili 13,6 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, što predstavlja, poručuju iz HGK, nastavak tendencije dugoročno neodrživog rasta duga, javlja HRT.

I u prvom polugodištu ove godine nastavljena je tendencija visokog i dugoročno neodrživog rasta duga opće države. Potreba financiranja visokog proračunskog deficita, kao i refinanciranja dospjelih zaduženja, rezultirala je visokim rastom obje komponente duga: inozemne, koja je na godišnjoj razini porasla za 16,6 posto, i domaće, koja je porasla za 12 posto, poručuju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na podatke HNB-a.

Navode da i nadalje dominantnu ulogu u formiranju duga opće države ima središnja država, s 97,7 posto ukupnog duga. Na lokalnu državu otpada tek 2,3 posto, dok je dug fondova socijalne sigurnosti u tim okvirima praktički zanemariv, 0,6 milijuna kuna.

Na godišnjoj razini, u lipnju je dug središnje države povećan za 13,3 posto, dug lokalne države za 26,6 posto, dok je dug fondova socijalne sigurnosti smanjen za 53,3 posto, poručuju iz HGK.

Prema podacima Eurostata, objavljenima u srpnju, javni dug Hrvatske dosegnuo je u prvom tromjesečju 68 posto BDP-a, ili 221,8 milijardi kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik