Širenje saradnje sa Baden-Virtembergom u svim oblastima

Bez autora
Sep 29 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić predsedavao je danas plenarnoj sednici kojom je otvoreno 3. zasedanje Zajedničke komisije Srbija – Baden-Virtemberg i tom prilikom istakao da saradnja sa ovom nemačkom pokrajinom ima poseban ekonomski značaj za Srbiju. Sertić je podsetio na to da na domaćem tržištu veoma uspešno posluju vodeće kompanije iz Baden-Virtemberga – Dajmler, Boš, Virt, Hugo Bos, DM, Dunkermotoren i Norma grupa. On je naglasio da najveći interes za privrednom saradnjom dve strane postoji u mašinskoj, metalskoj i IT industriji, elektronici i industriji građevinskih i alatnih mašina, ali i u drugim oblastima, kao što su obrazovanje, kultura i turizam. Ministar je ukazao na to da Vlada Srbije ulaže napore kako bi se postigla makroekonomska stabilnost, poboljšali uslovi poslovanja i unapredila investiciona klima u našoj zemlji.

Širenje saradnje sa Baden-Virtembergom u svim oblastimaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić predsedavao je danas plenarnoj sednici kojom je otvoreno 3. zasedanje Zajedničke komisije Srbija – Baden-Virtemberg i tom prilikom istakao da saradnja sa ovom nemačkom pokrajinom ima poseban ekonomski značaj za Srbiju.

Sertić je podsetio na to da na domaćem tržištu veoma uspešno posluju vodeće kompanije iz Baden-Virtemberga – Dajmler, Boš, Virt, Hugo Bos, DM, Dunkermotoren i Norma grupa.

On je naglasio da najveći interes za privrednom saradnjom dve strane postoji u mašinskoj, metalskoj i IT industriji, elektronici i industriji građevinskih i alatnih mašina, ali i u drugim oblastima, kao što su obrazovanje, kultura i turizam.

Ministar je ukazao na to da Vlada Srbije ulaže napore kako bi se postigla makroekonomska stabilnost, poboljšali uslovi poslovanja i unapredila investiciona klima u našoj zemlji.

Zbog napora koje ulažemo, očekujemo da Srbija bude značajnije prisutna na investicionoj mapi, a ključni faktori koji mogu da opredele dolazak stranih investitora jesu niski troškovi rada, blizina evropskih tržišta i prednosti u pogledu korišćenja bescarinskog izvoza na tržište koje broji približno milijardu potrošača, poručio je Sertić.

Ministar za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i kopredsedavajući komisiji Piter Fridrih rekao je da je saradnju nepohodno produbiti u oblasti novih tehnologija, prenošenja znanja i iskustva.

Fridrih je istakao poseban značaj odluke Bundesrata od pre nekoliko nedelja, kojom je Srbija proglašena bezbednom zemljom porekla.

Baden-Virtemberg je jedna od najrazvijenijih i najvećih pokrajiina Evrope, a Srbija jedina od pet zemalja iz regiona jugoistočne Evrope sa kojom ta pokrajina održava zasedanja komisije na ministarskom nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik