Zbog nedostavljanja završnih računa 1.700 prijava, kazne i direktorima

Bez autora
Sep 29 2014

Tri miliona dinara maksimalna je kazna za preduzeće koje ne preda na vreme godišnji završni račun Agenciji za privredne registre, dok kazna za direktore ide do 150.000 dinara.Iako ovaj privredni prestup u proseku godišnje učini oko 22.000 firmi i udruženja, Agencija je nadležnim tužilaštvima podnela prijave protiv svega osam odsto njih, i to onih koji imaju godišnji obrt veći od pola miliona dinara. Jer, kako je rečeno u APR-u, nadležna tužilaštva ranije su im odbacivala prijave za privredni prestup protiv firmi sa prometom manjim od tog iznosa.

Zbog nedostavljanja završnih računa 1.700 prijava, kazne i direktorimaTri miliona dinara maksimalna je kazna za preduzeće koje ne preda na vreme godišnji završni račun Agenciji za privredne registre, dok kazna za direktore ide do 150.000 dinara.

Iako ovaj privredni prestup u proseku godišnje učini oko 22.000 firmi i udruženja, Agencija je nadležnim tužilaštvima podnela prijave protiv svega osam odsto njih, i to onih koji imaju godišnji obrt veći od pola miliona dinara. Jer, kako je „Novostima“ rečeno u APR-u, nadležna tužilaštva ranije su im odbacivala prijave za privredni prestup protiv firmi sa prometom manjim od tog iznosa.

- To je posledica važećih stavova sudske prakse, prema kojima postoji neznatna društvena štetnost dela, pa time i nema privrednog prestupa, ako je ukupan godišnji promet preko računa manji od 500.000 dinara - objašnjavaju u APR.

- Baš iz ovog razloga ne podnose se prijave za privredni prestup za više od 20.000 pravnih lica, pri čemu se najčešće radi o pravnim licima koja ili uopšte nemaju promet preko računa ili i nemaju otvorene račune kod poslovnih banaka. Napominjemo da je ranijih godina Registar podnosio prijave za privredni prestup protiv ovakvih pravnih lica, ali su te prijave odbacivala nadležna tužilaštva iz navedenog razloga.

Osim firmi koje ne predaju završne račune, privredni prestup čine i oni koji su obveznici revizije, a ne dostave na vreme APR-u propisanu dokumentaciju.

- Agencija za privredne registre - Registar finansijskih izveštaja je protiv pravnih lica i odgovornih lica u pravnim licima, koja nisu dostavila redovni godišnji finansijski izveštaj za 2012. godinu, podneo oko 1.300 prijava za privredni prestup. Za skoro 400 obveznika revizije, takođe su podnete prijave za privredni prestup jer nisu dostavili svu dokumentaciju - ističu u APR.

Pravila, kada je reč o tome koje firme i delatnosti su najzastupljenije u onima koja čine ove vrste privrednih prestupa - ne postoje.

- Događalo se da obveznik koji je redovno dostavljao finansijske izveštaje za ranije godine, iz nekih razloga tu obavezu propusti da izvrši u odnosu na izveštajnu godinu, ili da isti dostavi po isteku roka - navode u APR.

- Takođe, pravna lica dostavljaju i dopise da iz različitih razloga nisu u mogućnosti da podnesu finansijski izveštaj. Najčešće je to nedostatak novca za plaćanje knjigovođe, nemaju pristup dokumentaciji zbog požara, poplava, štrajkova i slično.

Obveznici

Oko 175.000 firmi ima zakonsku obavezu predaje finansijskih izveštaja za svaku poslovnu godinu.

- Obavezu dostavljanja propusti da izvrši oko 22.000 pravnih lica, od čega oko 18.000 preduzeća i 4.000 drugih kategorija obveznika: udruženja, sportskih udruženja, ustanova... - ističu u APR.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik