Lenovo preuzima IBM-ov posao sa serverima

Bez autora
Sep 29 2014

Proizvođaci računara, kineski Lenovo i američki IBM, danas su saopštili da su ispunjeni svi regulatorni uslovi da Lenovo preuzme IBM-ovo serversko poslovanje, a vrednost kupovine je 2,3 milijarde dolara.Zaključenje te transakcije očekuje se 1. oktobra, čime će Lenovo postati treći najveći igrač na globalnom tržištu servera, vrednom 42,3 milijarde američkih dolara. Od ukupnog iznosa transakcije, dve milijarde biće uplaćene u gotovini, a ostatak u deonicama Lenova.

Lenovo preuzima IBM-ov posao sa serverimaProizvođaci računara, kineski Lenovo i američki IBM, danas su saopštili da su ispunjeni svi regulatorni uslovi da Lenovo preuzme IBM-ovo serversko poslovanje, a vrednost kupovine je 2,3 milijarde dolara.

Zaključenje te transakcije očekuje se 1. oktobra, čime će Lenovo postati treći najveći igrač na globalnom tržištu servera, vrednom 42,3 milijarde američkih dolara. Od ukupnog iznosa transakcije, dve milijarde biće uplaćene u gotovini, a ostatak u deonicama Lenova.

Predviđeno je da se preuzimanje zaključi 1. oktobra zahvaljujući čemu će kompanija Lenovo nakon toga postati treći najveći igrač na globalnom tržištu servera vrednom 42,3 milijardi dolara.

Kompanija Lenovo prisvaja System X, BladeCenter i Flex System blejd servere i sklopke, Flex integrisane sisteme bazirane na x-86, NeXtScale i iDataPlex servere i povezane softvere, blejd povezivanje i operacije održavanja.

Kompanija IBM će zadržati svoje System mainframes (mejnfrejmove), Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex servere, PureApplication i PureData uređaje.

"Zaključenjem akvizicije servera x86, kompanija Lenovo će proširiti mogućnosti svojih hardvera i uređaja, i biće momentalno plasirana na jako treće mesto na globalnom tržištu servera", rekao je predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo Jang Juanking.

Ovaj dogovor je rezultat dugogodišnje saradnje koja je započeta 2005. godine, kada je kompanija Lenovo preuzela poslove sa PC računarima kompanije IBM, koja je obuhvatala ThinkPad liniju računara.

Kada bude završena akvizicija poslova Motorola Mobility kompanije Google, kompanija Lenovo će zauzeti treće mesto najvećeg proizvođača smart telefona u svetu, i nastaviće i dalje da jača svoju poziciju među top tri proizvođača pametnih prenosnih uređaja - PC računara, tableta i smart telefona.

Kao što je već najavljeno u januaru, kompanije Lenovo i IBM uspostavile su stratešku alijansu u okviru koje će kompanija Lenovo biti proizvođač originalne opreme i prodavac vodećih proizvoda kompanije IBM, kao što su Storwize, Linear Tape Open (LTO), IBM Flash i elemenata iz portfolia proizvoda kompanije IBM za sistemske softvere, kao što su Smart Cloud, General Parallel File System i Platform Computing.

Kompanija Lenovo kupuje IBM-ov posao sa x86 serverima i obavezuje se da će slediti plan za x86 proizvode koji je imao IBM, uključujući Flex i PureFlex integrisane sisteme zasnovne na x86 serverima i nastaviće sa inovacijama koji su u vezi sa ovim proizvodima.

Kompanija IBM će, u dužem vremenskom periodu, nastaviti da pruža usluge održavanja u ime kompanije Lenovo, kako bi tranzicija bila obavljena mirno i bez promena koje se mogu odraziti na korisnike.

Globalni tim za IBM x86 servere biće oformljen u okviru poslovne grupe kompanije Lenovo zadužene za preduzeća, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik