Slovenski deficit manji nego lani, još uvijek previsok

Bez autora
Sep 30 2014

Slovenija je u prvoj polovici ove godine zabilježila deficit javnih financija od 996 milijuna eura, što je 5,5 posto nacionalnog BDP-a, prema revidiranim podacima koje je u utorak objavio državni statistički zavod. Deficit je tako smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je iznosio 1.444 milijarde eura, odnosno 8,2 posto BDP-a, čemu su tada doprinijeli jednokratni izdaci od 443 milijuna eura što ih je država morala namijeniti za sanaciju banaka, ali je još uvijek previsok s obzirom na preuzete obveze prema Europskoj komisiji. Najveći dio deficita u prvoj polovici ove godine čine troškovi za podmirenja kamata u iznosu 586 milijuna eura. Zajednički deficit države, odnosno takozvani primarni deficit - u koji nisu uključeni troškovi kamata na kredite i troškovi financijske krize - u prvoj polovici ove godine iznosio je 410 milijuna eura, odnosno 2,3 posto BDP-a.

Slovenski deficit manji nego lani, još uvijek previsokSlovenija je u prvoj polovici ove godine zabilježila deficit javnih financija od 996 milijuna eura, što je 5,5 posto nacionalnog BDP-a, prema revidiranim podacima koje je u utorak objavio državni statistički zavod.

Deficit je tako smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je iznosio 1.444 milijarde eura, odnosno 8,2 posto BDP-a, čemu su tada doprinijeli jednokratni izdaci od 443 milijuna eura što ih je država morala namijeniti za sanaciju banaka, ali je još uvijek previsok s obzirom na preuzete obveze prema Europskoj komisiji.

Najveći dio deficita u prvoj polovici ove godine čine troškovi za podmirenja kamata u iznosu 586 milijuna eura.

Zajednički deficit države, odnosno takozvani primarni deficit - u koji nisu uključeni troškovi kamata na kredite i troškovi financijske krize - u prvoj polovici ove godine iznosio je 410 milijuna eura, odnosno 2,3 posto BDP-a.

Slovenija je u EU-u u postupku prekomjernog financijskog deficita pa Europska komisija i od nove vlade očekuje mjere smanjenja javnih izdataka kako bi se neto proračunski deficit sa sadašnjih oko 4,4 posto smanjio na manje od tri posto već u 2015. godini.

Novi ministar financija u Cerarovoj vladi Dušan Mramor u parlamentu je nedavno izjavio da Slovenija nema mnogo manevarskog prostora i da će morati voditi restriktivnu fiskalnu politiku, kako bi se iduće godine ispunio zahtjev Europske komisije o reduciranju deficita na manje od 3 posto, te da će nakon toga vlada početi snižavati i javni dug koji se približio 80 posto BDP-a.

Mjere kojima nova vlada namjerava smanjiti javne troškove bit će poznate nakon donošenja proračunskog rebalansa za ovu i proračuna za iduću godinu, što se očekuje uskoro.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik