Potpisan ugovor o rekonstrukciji KC Banjaluka

Bez autora
Sep 30 2014

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali su danas u Banjaluci ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka. Na svečanosti potpisivanja ovog ugovora kojoj su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović rečeno je da će Srpska za 42 mjeseca dobiti najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu. Prema riječima ministra Bogdanića, ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Rekonstruisani će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

Potpisan ugovor o rekonstrukciji KC BanjalukaMinistar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali su danas u Banjaluci ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

Na svečanosti potpisivanja ovog ugovora kojoj su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović rečeno je da će Srpska za 42 mjeseca dobiti najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu.

Prema riječima ministra Bogdanića, ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Rekonstruisani će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

"Ovo je najznačajniji događaj u zdravstvu Republike Srpske u posljednjih, može se reći, pola vijeka jer ćemo sa kompletnom rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti savremenu, respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti, iako to već jeste, nosilac razvoja zdravstva Republike Srpske", rekao je ministar Bogdanić.

On je naglasio da će zahvaljljujući projektu rekonstruikcije i opremanja Univerzitetska bolnica – Klinički centar Banjaluka, Srpska na jednom mjestu imati i kvalitetne stručnjake, kvalitetnu – savremenu medicinsku opremu i smještaj za pacijente.

Bogdanić je rekao da je današnje potpisivanje ugovora zapravo početak završetka projekta koji je počeo prije 40 godina kada je počelo projektovanje i radovi na zgradi današnje Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka.

U ime zaposlenih i pacijenata za najavljenu rekonstrukciju i opremanje zahvalio je direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić.

On je naglasio da se potpisivanjem ugovora ostvaruje san koji traje skoro 50 godina sa željom da se pod jedan krov stave sve službe, klinike i zavodi Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka.

"Moderna bolnica, na jednoj lokaciji, značajno će unaprijediti kvalitet našeg rada", rekao je Stanetić i dodao da je sve spremno za početak radova i da bi oni trebalo da počnu u roku od 30 dana.

Direktor kompanije "Vamed" Gerhard Rajter rekao je novinarima nakon svečanosti potpisivanja ugovora da je kompanija "Vamed" veoma počastvovana što će raditi na projektu rekonstrukcije Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka.

"Pred nama je veliki posao uzimajući u obzir da treba faktički da se izgradi nova bolnica dok stara bolnica i dalje mora da funkcioniše", rekao je Rajter i dodao da je za tako nešto potrebno puno znanja i ekspertize.

On je dodao da je ova austrijska kompanija od 1982. godine i svog osnivanja radila na oko 700 projekata u 72 države, te da trenutno zapošljava oko 16.000 radnika sa godišnjim prometom od oko 1,6 milijardi evra.

Prema njegovim riječima, kompanija "Vamed" je početkom ove godine preuzela tendersku dokumentaciju za rekonstrukciju i opremanje Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka, nakon čega je formirala tim od 35 ljudi koji je radio na tenderskoj proceduri, a 7. maja dostavila je ponudu od 22 hiljade stranica sa detaljnim i preciznim projektom.

Radovi na rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka finansiraće se kreditnim sredstvima Evropske investicione banke odobrenom na period od 20 godina sa grejs periodom od deset godina i kamatnom stopom od 1,5 odsto.

Ugovorom je predviđeno da radovi traju 42 mjeseca plus 30 dana, njihova vrijednost je 84 miliona evra plus PDV, a sav teret finansiranja radova je iz budžeta Srpske i ne ide na teret zdravstvenog sistema Srpske.

Najsavremenija zdravstvena ustanova

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će rekonstrukcijom i opremanjem centralnog medicinskog bloka, te izgradnjom sjevernog krila, Univerzitetska bolnica-Klinički centar Banjaluka postati jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

"Nakon završetka ovog projekta imaćemo jedan od najsavremenijih zdravstvenih objekata u regionu, kao i najbolje metode liječenja. U Nevesinju ćemo 11. oktobra otvoriti bolnicu, a započete su procedure za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje bolnica u Doboju i Kasindolu, čime ćemo dobiti najopremljenije zdravstvene sisteme", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

Nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i opremanju centralnog medicinskog bloka, te izgradnji sjevernog krila Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka, Dodik je istakao da će finansijske obaveze od 84 miliona evra bez PDV-a snositi Republika Srpska, a ne zdravstveni sistem.

"Obavili smo tendersku proceduru na koju se javilo nekoliko renomiranih firmi. Evropska investiciona banka odobrila je dugoročni i povoljan kredit, te dala saglasnost na izbor izvođača radova i partnera", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je, uz izgradnju teromelektrane i autoputa Banjaluka – Doboj, ovo najznačajnija investicija u Srpskoj.

"Ovaj projekat kreiran je dugo vremena, jer nisu bili riješeni određeni problemi. /Kompanija/ Vamed je renomirana kuća sa kojom imamo najbolja iskustva i zato vjerujem da će projekat buti uspješno realizovan", rekao je Dodik.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je navedeni projekat bio jedan od strateških u Srpskoj.

"U Republici Srpskoj godinama radimo na poboljšanju zdravstvenog sektora. Izgradili smo novu bolnicu u Bijeljini, a sada realizujemo ovaj projekat na dobrobit svih naših građana", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da će uslovi rada i liječenja pacijenata u Kliničkom centru Banjaluka biti najkvalitetniji i da će ova zdravstvena ustanova biti jedna od najboljih u regionu.

"Očekujem da svi poslovi budu završeni u predviđenom roku da bi ovaj objekat bio stavljen na raspolaganje svim našim građanima", rekla je Cvijanovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik