Pola miliona objekata još bez zahteva za legalizaciju

Bez autora
Sep 30 2014

U Srbiji ima oko 500.000 objekata za koje još nije podneta dokumentacija za legalizaciju i ukoliko se to ne učini u zakonskom roku do 31. oktobra, preti im rušenje prema Zakonu o legalizaciji, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damjanović. U Srbiji ima oko 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata i do sada je podneto 800.000 zahteva za legalizaciju, navela je Damjanović. Ona je objasnila da i za tih 500.000 nelegalno izgrađenih objekata ima rešenja u slučaju da budu legalizovani mimo zakonske procedure i posle isteka roka za podnošenje dokumentacije za legalizaciju, što znači kršenje Ustava. Zbog toga resorno ministarstvo priprema izmene zakona o planiranju i izgradnji, na osnovu odluke Ustavnog suda i inicijative skupštinskog Odbora za građevinarstvo i taj novi pravni akt biće preduslov za izmene Zakona o legalizaciji, objasnila je ona na sastanku koji je organizovalo Udruženje za građevinarstvo Privredne komore Srbije (PKS).

Pola miliona objekata još bez zahteva za legalizacijuU Srbiji ima oko 500.000 objekata za koje još nije podneta dokumentacija za legalizaciju i ukoliko se to ne učini u zakonskom roku do 31. oktobra, preti im rušenje prema Zakonu o legalizaciji, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damjanović.

U Srbiji ima oko 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata i do sada je podneto 800.000 zahteva za legalizaciju, navela je Damjanović. Ona je objasnila da i za tih 500.000 nelegalno izgrađenih objekata ima rešenja u slučaju da budu legalizovani mimo zakonske procedure i posle isteka roka za podnošenje dokumentacije za legalizaciju, što znači kršenje Ustava.

Zbog toga resorno ministarstvo  priprema izmene zakona o planiranju i izgradnji, na osnovu odluke Ustavnog suda i inicijative skupštinskog Odbora za građevinarstvo i taj novi pravni akt biće preduslov za izmene Zakona o legalizaciji, objasnila je ona na sastanku koji je organizovalo Udruženje za građevinarstvo Privredne komore Srbije (PKS).

Damjanović je najavila da je u toku priprema za donošenje novog zakona o premeru zemljišta i katastru, koji će omogućiti da se zemljišne knjige vode u elektronskom obliku.

Prema njenim rečima, prethodni zakon o planiranju i izgradnji predvideo je da mogu biti legalizovani objekti izgrađeni na poljoprivrednom zemljištu, a da vlasnici ne plaćaju prenamenu u građevinsko zemljište.

Kako se navosi u saopštenju u PKS, prema važećem Zakonu o planiranju i izgradnji, koji je stupio na snagu 1. juna 2013, svi objekti izgrađeni posle 1992. na poljoprivrednom zemljištu moraće da plate taksu na prenamenu zemljišta u građevinsko, podsetila je državni sekretar. Sadašnji Zakon o legalizaciji primenjuje se na nivou opština od jedan do tri odsto, u smislu odobravanja dozvola za gradnju, tako da on u stvarnom životu još nije zaživeo, ocenila Damjanović.

Savetnik predsednika PKS Aca Popović rekao je da se “divlja” gradnja objekata može sprečiti samo ukoliko bi se uvela kontrola svih nadležnih organa, a odgovornima na nivou lokalne samouprave zapretilo smanjenjem plata, ukoliko započne izgradnja nekog objekta bez dozvole na njihovoj teritoriji, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik