Za tri dana do dozvole za gradnju na Zlatiboru

Bez autora
Sep 30 2014

Nekad je dozvolu za gradnju na Zlatiboru valjalo čekati mesecima, pa i godinama, pri čemu je strpljenje investitora tu uvek bilo na proveri. Danas se građevinska dozvola ovde dobija znatno brže, čak i za nekoliko dana. Ako je investitor predao kompletnu dokumentaciju dozvolu dobija u toku sedmice, kažu u opštinskoj upravi u Čajetini. Da je cela ova procedura znatno ubrzana, potvrđuju nam i graditelji na toj planini, gde i u ove nepovoljne godine niču gradilišta i nova zdanja. Jedna od firmi koja se po gradnji na Zlatiboru ističe je beogradski „Kalman”: oni su poslednjih godina ovde izgradili nekoliko apartmanskih objekata sa ukupno 4.000 kvadrata, a upravo grade na još 6.000. Glavni inženjer „Kalmana” Zoran Panić kaže da se sada znatno lakše i bez čekanja dolazi do potrebnih odobrenja za gradnju.

Za tri dana do dozvole za gradnju na ZlatiboruNekad je dozvolu za gradnju na Zlatiboru valjalo čekati mesecima, pa i godinama, pri čemu je strpljenje investitora tu uvek bilo na proveri. Danas se građevinska dozvola ovde dobija znatno brže, čak i za nekoliko dana. Ako je investitor predao kompletnu dokumentaciju dozvolu dobija u toku sedmice, kažu u opštinskoj upravi u Čajetini.

Da je cela ova procedura znatno ubrzana, potvrđuju nam i graditelji na toj planini, gde i u ove nepovoljne godine niču gradilišta i nova zdanja. Jedna od firmi koja se po gradnji na Zlatiboru ističe je beogradski „Kalman”: oni su poslednjih godina ovde izgradili nekoliko apartmanskih objekata sa ukupno 4.000 kvadrata, a upravo grade na još 6.000. Glavni inženjer „Kalmana” Zoran Panić kaže da se sada znatno lakše i bez čekanja dolazi do potrebnih odobrenja za gradnju.

 – Nemam nijednu primedbu na rad čajetinske opštinske uprave. Kad svu dokumentaciju predam, za samo dva-tri dana, najdalje za sedmicu, dobijem odobrenje za gradnju. Pri čemu mi investitori moramo biti spremni za predavanje kompletne dokumentacije koja se traži Zakonom o planiranju i izgradnji. Rečju, gde god sam ušao u opštinu Čajetina, sva vrata su mi bila širom otvorena i nikad nisam naišao na birokratsku osionost, već na pomoć i poznavanje posla – ističe Panić.

Prošle godine je, po rečima novog načelnika opštinske uprave u Čajetini Veljka Radulovića, u ovoj opštini investitorima izdato 90 građevinskih dozvola, a u ovoj godini već 60, pri čemu su očekivanja da do njenog kraja bude ukupno 100 takvih odobrenja. Graditelji su najčešće iz Beograda i Novog Sada, a sada se i Rusi sve više interesuju. Niču na Zlatiboru novi apartmani i hoteli, renoviraju se postojeći: veličinom i izgledom privlači zdanje budućeg modernog hotela „Tornik“ koji pravi „Pionir“ iz Subotice, renovirani su „Mona“, „Palisad“ i drugi, spremaju se i nove gradnje. Tako je, napominje Radulović, sa poznatim košarkašem iz američke NBA lige Nikolom Pekovićem već dogovoreno da on na parceli koju je kupio u centru Zlatibora gradi luksuzan apartmanski hotel. Predao je Peković opštinskoj upravi projekat, tokom jeseni dobiće dozvolu.

 – Efikasnost u izdavanju dozvola za gradnju znatno smo unapredili, do najkraćih mogućih rokova doveli. Ako je predata kompletna dokumentacija, prvi dan naši urbanisti obavljaju kontrolu glavnog projekta, drugog dana se vrši obračun i utvrđuje visina naknade za uređenje zemljišta (a te naknade su povoljne, najveće u ekstra zoni Zlatibora oko 300 evra), dok se već trećeg dana izdaje građevinska dozvola. Dešavalo se da investitor u Beogradu plati tu naknadu, pa pođe na Zlatibor i posle nekoliko sati u čajetinskoj upravi preuzme građevinsku dozvolu – priča za naš list Veljko Radulović(31), možda i najmlađi načelnik jedne opštinske uprave u Srbiji koji je u ovoj opštini prošao ceo put od pripravnika do sadašnje funkcije. On dodaje da je čajetinska uprava znatno podmlađena prijemom sedam-osam školovanih mladih ljudi koji su se sa studiranja u većim gradovima vratili ovde u zavičaj da rade. I sada oni nastoje da Zlatibor postane turistički centar evropskog nivoa.

Efikasnost mladih kadrova hvali i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. – Mladi menjaju nekadašnju sliku opštinskih birokrata i činovnika, pa stvaraju modernu lokalnu samoupravu, pri čemu je načelnik Veljko ovde predvodnik te sposobne generacije. Naruku im ide što smo u poslednjoj deceniji mnogo uradili na planskoj dokumentaciji i lokalnoj infrastrukturi celog zlatiborskog područja: s preciznim opštinskim odlukama, stimulativnim naknadama za investitore, povoljnim ambijentom. Zato gotovo da nema dana da neko od investitora ne dođe kod nas u opštinu interesujući se za kakvu gradnju na Zlatiboru. Zato je i ova planina možda vodeće gradilište u državi: kod nas je u prošloj godini izdato 90 dozvola za gradnju, u Beogradu 40, a u Užicu samo jedna – napominje Stamatović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik