Srbiji zajam IBRD za zdravstvo od 29,1 miliona evra

Bez autora
Sep 30 2014

Srbija će od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) dobiti veoma povoljan zajam od 29,1 milion evra, koji će biti upotrebljen za nabavku akceleratora za zračne terapije, ali i za unapređenje efikasnosti nabavke lekova, izjavio je danas direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić.Zajam se uzima na 15 godina s tim da je pet godina grejs period, a deset godina rok otplate. Kamatna stopa je trenutno ispod 0,5 procenata što je jako povoljno za nas, rekao je Drčelić nakon sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Srbiji zajam IBRD za zdravstvo od 29,1 miliona evraSrbija će od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) dobiti veoma povoljan zajam od 29,1 milion evra, koji će biti upotrebljen za nabavku akceleratora za zračne terapije, ali i za unapređenje efikasnosti nabavke lekova, izjavio je danas direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić.

- Zajam se uzima na 15 godina s tim da je pet godina grejs period, a deset godina rok otplate. Kamatna stopa je trenutno ispod 0,5 procenata što je jako povoljno za nas", rekao je Drčelić nakon sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Zajam će, kako je naveo, poceti da se otplaćuje 1. avgusta 2019. godine u 20 jednakih polugodišnjih rata.

On je objasnio da postoje tri komponente zajma, a da je najbitnija ona od koje će se kupiti akceleratori za zračne terapije za borbu protiv kancera kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita.

- Za to ćemo dati oko 13,4 miliona evra, što je skoro polovina zajma -  precizirao je Drčelić i dodao da će ostali deo zajma biti pre svega namenjen za unapredjenje efikasnoste nabavke lekova, za organizovanje jedinsvene nabavke lekova i smanjenje troškova koji se odnose na lekove u fondu RFZO.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik