Beograd najpovoljnije evropsko odredište

Bez autora
Sep 30 2014

U najnovijem istraživanju, koje je u okviru evropskog programa za kooperaciju „Euro-test“, sproveo nemački auto-moto klub ADAC, Beograd je, što se tiče turističkih troškova, najpovoljniji veliki evropski grad. Na listi ADAC-a, Beograd je na prvom mestu sa ocenom „veoma povoljan“: dnevni troškovi boravka u Beogradu, prema istraživanju nemačkog auto-moto kluba u proseku iznose oko 41 evro. Sa druge strane, kao „veoma skup“ ocenjen je Oslo, gde se dnevni troškovi za turiste kreću oko 153 evra. Dva nemačka grada, koji su takođe bili pod lupom ADAC-a – Berlin i Minhen, našli su se na sredini liste. Koordinator istraživanja ADAC, Volfgang Zigler, objašnjava po kom sistemu je istraživanje rađeno: „Napravili smo mnogo kategorija. U jednu spadaju turističke atrakcije, muzeji, organizovan obilazak grada, dnevna karta za gradski prevoz. Zatim smo poredili cene u gastronomiji, cene jela i pića u restoranima, kao i sitnice koje su turistima tokom dana potrebne: nešto za pregristi ili razglednice. I na kraju proizvode za negu tela i kozmetičke preparate, ako neko zaboravi sa sobom da ponese recimo pastu za zube ili kremu za sunčanje“.

Beograd najpovoljnije evropsko odredišteU najnovijem istraživanju, koje je u okviru evropskog programa za kooperaciju „Euro-test“, sproveo nemački auto-moto klub ADAC, Beograd je, što se tiče turističkih troškova, najpovoljniji veliki evropski grad.

Na listi ADAC-a, Beograd je na prvom mestu sa ocenom „veoma povoljan“: dnevni troškovi boravka u Beogradu, prema istraživanju nemačkog auto-moto kluba u proseku iznose oko 41 evro. Sa druge strane, kao „veoma skup“ ocenjen je Oslo, gde se dnevni troškovi za turiste kreću oko 153 evra. Dva nemačka grada, koji su takođe bili pod lupom ADAC-a – Berlin i Minhen, našli su se na sredini liste.

Koordinator istraživanja ADAC, Volfgang Zigler, objašnjava po kom sistemu je istraživanje rađeno: „Napravili smo mnogo kategorija. U jednu spadaju turističke atrakcije, muzeji, organizovan obilazak grada, dnevna karta za gradski prevoz. Zatim smo poredili cene u gastronomiji, cene jela i pića u restoranima, kao i sitnice koje su turistima tokom dana potrebne: nešto za pregristi ili razglednice. I na kraju proizvode za negu tela i kozmetičke preparate, ako neko zaboravi sa sobom da ponese recimo pastu za zube ili kremu za sunčanje“.

Beograd više od tri puta jeftiniji od Osla

Od dvadeset ispitanih gradova, pet je dobilo ocenu „veoma povoljni“, osam „veoma skupi“, tri „skupi“, dok su po dve metropole dobile ocene „povoljne“ i „prosečne“. U proseku, dnevni turistički troškovi iznose 106 evra.

Istraživački tim ADAC-a izračunao je da u Beogradu turista sa 12 evra može da plati dnevnu kartu za gradski prevoz, obilazak grada, posetu zoološkom vrtu, kao i da razgleda Kalemegdansku tvrđavu i Narodni muzej. Sa druge strane, za sličan turistički program u Oslu potrebno je izdvojiti 70 evra. U Beogradu obilazak zoološkog vrta košta 3,50 evra, a u Londonu čak 29. Jednako skupa je i poseta Švajcarskom muzeju saobraćaja u Lucernu (25 evra), kao i obično jelo od testenine u glavnom gradu Norveške (17 evra). I dok se recimo za kapućino u Budimpešti u proseku plaća 1,30 evra, u Parizu on košta čak 5,30 evra.

Koordinator istraživanja Zigler zato turistima savetuje: „Da ne zaborave stvari kao što su krema za sunčanje, jer ona može da košta i do 16 evra, četkicu za zube i slične stvari, i naravno da se prethodno raspitaju o cenama, jer kao što vidimo, na jugoistoku Evrope imamo mnogo povoljnije gradove, nego što su recimo, Oslo, Pariz ili London“.

Cene u evropskim gradovima, za ADAC su istražili obučeni ispitivači u maju 2014. godine boraveći u samim gradovima. Nemačko društvo za ispitivanje kvaliteta proverilo je tačnost cena, i na osnovu njih donete zaključke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik