BiH uzima novi kredit od EIB za gradnju autoceste na koridoru Vc

Bez autora
Oct 01 2014

Bosna i Hercegovina zadužit će se za 100 milijuna eura kod Europske investicijske banke (EIB) kako bi nastavila graditi autocestu na dijelu trase koridora V c koji prolazi kroz tu zemlju, a treba povezati Budimpeštu i Ploče, odlučilo je u srijedu Vijeće ministara BiH. Na sjednici održanoj u Sarajevu Vijeće ministara BiH odobrilo je prijedlog kreditnog ugovora kojim je predviđeno da otplata traje 25 godina uz poček od šest godina. Kreditna sredstva iskoristit će se za gradnju dionice autoceste između graničnog prijelaza Bijača s Hrvatskom i Počitelja. Da bi se izgradila ta dionica duga 22,2 kilometra, koja je za sada dovršena do Međugorja, preostalo je izgraditi još nešto manje od 17 kilometara autoceste.

BiH uzima novi kredit od EIB za gradnju autoceste na koridoru VcBosna i Hercegovina zadužit će se za 100 milijuna eura kod Europske investicijske banke (EIB) kako bi nastavila graditi autocestu na dijelu trase koridora V c koji prolazi kroz tu zemlju, a treba povezati Budimpeštu i Ploče, odlučilo je u srijedu Vijeće ministara BiH.

Na sjednici održanoj u Sarajevu Vijeće ministara BiH odobrilo je prijedlog kreditnog ugovora kojim je predviđeno da otplata traje 25 godina uz poček od šest godina.

Kreditna sredstva iskoristit će se za gradnju dionice autoceste između graničnog prijelaza Bijača s Hrvatskom i Počitelja.

Da bi se izgradila ta dionica duga 22,2 kilometra, koja je za sada dovršena do Međugorja, preostalo je izgraditi još nešto manje od 17 kilometara autoceste.

Ukupni projektni troškovi procjenjuju se na 225 milijuna eura pa će dio sredstava koja nedostaju BiH osigurati iz vlastitih sredstava i drugih kreditnih izvora.

Počitelj bi prema najavama mogao postati čvorište od kojega bi se, osim prema sjeveru, autocesta nastavljala i ka istoku trasom predviđenom za Jadransko-jonsku autocestu.

Koridor V c kroz teritorij BiH prolazi dužinom od oko 330 kilometara.

Do kraja ove godine u prometu bi trebalo biti 102 kilometra autoceste, koliko je do sada izgrađeno u toj zemlji.

U utorak je označen početak radova na zaobilaznici kod Zenice kao dijela tog koridora i nastavak gradnje ukupno 20 kilometara autoceste na dionici prema sjeveru.

Ti radovi, vrijedni oko 35 milijuna eura, financirat će se iz sredstava koje je osigurao Kuvajtski investicijski i razvojni fond (KFAED).

Prema ranijim procjenama koje je iznio direktor poduzeća Autoceste Federacije BiH Ensad Karić autocesta na koridoru V c koja prolazi kroz taj entitet mogla bi biti u cijelosti izgrađena do kraja 2020. godine.

Pedesetak kilometara autoceste prolazi i teritorijem Republike Srpske, a u tom entitetu radovi još nisu počeli jer nije donesena odluka o modelu po kojemu će se graditi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik