Ulaganja kompanija iz Baden-Virtemberga u sektor rudarstva u Srbiji

Bez autora
Oct 01 2014

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden-Virtemberg Peter Fridrih potvrdili su danas da su kompanije iz te nemačke pokrajine zainteresovane da ulažu u oblast biomase, vetroenergije i rudarstva u Srbiji. Antić je nakon ovog sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, podsetio na to da Nemačka ima veliko iskustvo i da je lider u oblasti obnovljivih izvora energije. On je naglasio da je u razgovoru konstatovano da ima puno prostora za zajedničke srpsko-nemačke projekte i da je značajno iskoristiti nemačka iskustva i nove tehnologije, posebno u rudarstvu, geologiji, hidroenergiji, obnovljivim izvorima energije i prečišćavanju otpadnih voda, uz veću zaštitu životne sredine. Razmatrane su, kako je dodao, i mogućnosti organizovanja zajedničkog foruma o korišćenju hidroenergije i obnovljivih izvora energije, u cilju međusobne razmene znanja.

Ulaganja kompanija iz Baden-Virtemberga u sektor rudarstva u SrbijiMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden-Virtemberg Peter Fridrih potvrdili su danas da su kompanije iz te nemačke pokrajine zainteresovane da ulažu u oblast biomase, vetroenergije i rudarstva u Srbiji.

Antić je nakon ovog sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, podsetio na to da Nemačka ima veliko iskustvo i da je lider u oblasti obnovljivih izvora energije.

On je naglasio da je u razgovoru konstatovano da ima puno prostora za zajedničke srpsko-nemačke projekte i da je značajno iskoristiti nemačka iskustva i nove tehnologije, posebno u rudarstvu, geologiji, hidroenergiji, obnovljivim izvorima energije i prečišćavanju otpadnih voda, uz veću zaštitu životne sredine.

Razmatrane su, kako je dodao, i mogućnosti organizovanja zajedničkog foruma o korišćenju hidroenergije i obnovljivih izvora energije, u cilju međusobne razmene znanja.

Fridrih je precizirao da je bilo reči i o realizaciji projekata prečišćavanja otpadnih voda u Staroj Pazovi, korišćenju vetroenergije u Srbiji po uzoru na jedan vetropark u Makedoniji, kao i o hidroenergiji i jednom projektu korišćenja biomase u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW).

Naši investitori su spremni i traže mogućnosti ulaganja u Srbiji, koja je pred velikim izazovima da primeni evropske standarde, što zahteva velike investicije, ukazao je on i potvrdio spremnost Baden-Virtemberga da pomogne svojim iskustvima i ekspertizom.

Fridrih je naveo da za korišćenje biomase postoji konkretan projekat jer Srbija ima dobre potencijale u toj oblasti, uz napomenu da još nema preciznog roka za početak njegove realizacije.

U oblasti vetroenergije, kako je dodao, postoji jedan vetropark u Makedoniji, po uzoru na koji nemački partneri žele da realizuju sličan projekat i u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik