Uspostaviti stabilan sistem finansiranja zaštite životne sredine

Bez autora
Oct 01 2014

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je danas da Srbiji u novembru predstoji zahtevan bilateralni skrining u oblasti zaštite životne sredine, nakon čega će uslediti izveštaj Evropske komisije sa ocenom stanja, preporukama i uslovima za otpočinjanje pregovora u ovoj oblasti. Bogosavljević-Bošković je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka sa ministrom za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden-Virtemberg Peterom Fridrihom, objasnila da će Srbija nakon tog skrininga dobiti ocene i izveštaj o crnim tačkama u oblasti zaštite životne sredine u zemlji. Ona je navela da Srbiju u narednom periodu očekuje dalji rad na usklađivanju domaćeg sa zakonodavstvom EU u pomenutoj oblasti, uz napomenu da ti propisi moraju da se primene i u praksi.

Uspostaviti stabilan sistem finansiranja zaštite životne sredineMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je danas da Srbiji u novembru predstoji zahtevan bilateralni skrining u oblasti zaštite životne sredine, nakon čega će uslediti izveštaj Evropske komisije sa ocenom stanja, preporukama i uslovima za otpočinjanje pregovora u ovoj oblasti.

Bogosavljević-Bošković je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka sa ministrom za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden-Virtemberg Peterom Fridrihom, objasnila da će Srbija nakon tog skrininga dobiti ocene i izveštaj o crnim tačkama u oblasti zaštite životne sredine u zemlji.

Ona je navela da Srbiju u narednom periodu očekuje dalji rad na usklađivanju domaćeg sa zakonodavstvom EU u pomenutoj oblasti, uz napomenu da ti propisi moraju da se primene i u praksi.

Za implementaciju mnogih propisa, kako je ukazala, potrebna su značajna finansijska sredstva i investicije u infrastrukturne projekte.

Bogosavljević-Bošković je podsetila na to da je za realizaciju pripremljenih projekata, koji se finansiraju iz IPA programa za kofinansiranje, potrebno obezbediti 30 odsto sredstava od ukupne vrednosti projekta, bilo na republičkom, bilo na lokalnom nivou.

Zbog toga je važno da se što pre uspostavi održiv sistem finansiranja zaštite životne sredine, istakla je ona i ocenila da je dobro što za ovu oblast postoje takozvani prelazni periodi za potpunu implementaciju.

Ukoliko se oni valjano pripreme, može se očekivati da se ispregovaraju dobri rokovi za implementaciju najtežih propisa, odnosno onih koji zahtevaju najveća ulaganja, naglasila je Bogosavljević-Bošković.

Pregovarački proces u oblasti zaštite životne sredine je, kako je podsetila, formalno započeo 15. septembra, eksplanatornim skriningom u Briselu.

Našoj delegaciji je u okviru tog skrininga predočeno koji su to osnovni zahtevi pravnih tekovina EU u ovoj oblasti po svim sektorima, a to su horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, zaštita od buke, kvalitet voda, kontrola industrijskog zagađenja, klimatske promene i drugo, precizirala je Bogosavljević-Bošković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik