Lizing, neiskorišćena privredna šansa

Bez autora
Oct 05 2014

Za razliku od banaka koje su zahvaljujući subvencijama države imale posla, lizing kompanije nisu zadovoljne svojim učinkom i traže od države da i njih uključi u programe subvencija. U proteklih šest meseci banke su odobrile više od milijardu evra kredita privredi uz subvenciju države. Za mesec-dva, kažu bankari, biće potrošeno i preostalih 16-ak odsto od ukupne sume predviđene vladinim programom kreditne podrške privredi. Za razliku od banaka koje su zahvaljujući tim subvencijama imale posla, lizing kompanije nisu zadovoljne svojim učinkom i traže od države da i njih uključi u programe subvencija. Za 11 godina rada lizing kompanije su u privredu investirale 4,3 milijarde evra. S tim rezultatom one čine svega dva procenta srpskog finansijskog tržišta, na kojem dominiraju banke sa 92 odsto učešća.

Lizing, neiskorišćena privredna šansaZa razliku od banaka koje su zahvaljujući subvencijama države imale posla, lizing kompanije nisu zadovoljne svojim učinkom i traže od države da i njih uključi u programe subvencija.

U proteklih šest meseci banke su odobrile više od milijardu evra kredita privredi uz subvenciju države. Za mesec-dva, kažu bankari, biće potrošeno i preostalih 16-ak odsto od ukupne sume predviđene vladinim programom kreditne podrške privredi.

Za razliku od banaka koje su zahvaljujući tim subvencijama imale posla, lizing kompanije nisu zadovoljne svojim učinkom i traže od države da i njih uključi u programe subvencija.

Za 11 godina rada lizing kompanije su u privredu investirale 4,3 milijarde evra. S tim rezultatom one čine svega dva procenta srpskog finansijskog tržišta, na kojem dominiraju banke sa 92 odsto učešća.

"Kada je država uređivala subvencionisane programe Vlade, oni se odnose na kredite ali ne i na lizing kao vrlo srodan proizvod. Kada bi uveli subvencije i za lizing dobili bi konkurentnost za naše korisnike", kaže Teodora Milenković iz Udruženja lizing kompanija Srbije.

Kao primer navode Hrvatsku gde je kroz lizing za godinu dana plasirano 740 miliona evra u odnosu na 270 miliona u Srbiji. Tamo je lizing u zakonu izjednačen s kreditima, a ima i određene poreske olakšice.

Darko Urukalović iz Udruženja lizing društava Hrvatske kaže da je lizing prepoznat od strane privrede i od strane države.

"Država je jedan od većih korisnika putem javne nabavke. Poljoprivredni kombinati ili zadruge ako uzimaju poljoprivrednu opremu, država subvencionira deo kamate i isto tako putem državne agencije daje određena garantna sredstva za investicije u lizingu", objašnjava Urukalović.

Boris Bajt iz Lizing kancelarije Udruženja banaka Slovenije kaže da je lizing imao uspona i padova za oko milijardu, a bilo bi i tri milijarde godišnje kada bi se nekretnine više finansirale.

Kod nas samo jedan odsto lizinga odlazi na nekretnine, a najviše se kupuju vozila, putnička i teretna, dok 30 odsto otpada na nabavke mašina i opreme.

Branislava Žunić iz Privredne komore Srbije kaže da lizing ima posebnu ulogu u obnavaljanju i modernizaciji opreme i tehnologije i možda je to neiskorišćena šansa.

"Činjenica da vi namenski koristite sredstva iz lizinga za kupovinu određene opreme, mašine, trebalo bi da bude u funkciji podrške modernizaciji čitave srpske privrede", kaže Žunić.

Prednost lizinga u odnosu na kredit je, kažu, to što se brže dobija, oprema se odmah koristi iako postaje vlasništvo tek s otplatom poslednje rate. Sam predmet lizinga je obezbeđenje i nisu potrebne dodatne garancije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik