BiH najgora u regionu po nezaposlenosti i siromaštvu

Bez autora
Oct 06 2014

Najvišu cijenu lošeg političkog rukovodstva u BiH plaćaju njeni građani čiji je standard godinama zabrinjavajuće nizak, uz mizerne penzije, enormno visoku stopu nezaposlenosti i sve prisutnije siromaštvo.U BiH je krajem prošle godine zabilježen nivo bruto društvenog proizvoda (BDP) u visini od 28 posto evropskog prosjeka, a, kako tvrde stručnjaci, mali BDP je najbolji pokazatelj zaostajanja i nerazvijenosti jedne zemlje.

BiH najgora u regionu po nezaposlenosti i siromaštvuNajvišu cijenu lošeg političkog rukovodstva u BiH plaćaju njeni građani čiji je standard godinama zabrinjavajuće nizak, uz mizerne penzije, enormno visoku stopu nezaposlenosti i sve prisutnije siromaštvo.

U BiH je krajem prošle godine zabilježen nivo bruto društvenog proizvoda (BDP) u visini od 28 posto evropskog prosjeka, a, kako tvrde stručnjaci, mali BDP je najbolji pokazatelj zaostajanja i nerazvijenosti jedne zemlje.

Troškovi života

Prema podacima Svjetske banke, BiH zauzima 91. mjesto i najsiromašnija je kada se uporedi sa zemljama regiona. Hrvatska se našla na 46. mjestu, Crna Gora na 71., a Srbija na 79. mjestu.

Istraživanja su pokazala i da je od 22 miliona građana države bivše Jugoslavije zvanično nezaposleno 2.433.706. Alarmantan je pokazatelj da i u poređenju sa zemljama regiona BiH ima najvišu stopu nezaposlenosti. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prošli mjesec evidentirano je 548.612 nezaposlenih u BiH i u posljednjih 15 godina taj broj je porastao za 130.000.

Slično kao i u BiH, velika je nezaposlenost i na Kosovu, gdje ne radi čak 268.000 osoba, u Srbiji 769.546, a Makedoniji ima 275.225 nezaposlenih osoba. U Crnoj Gori bez je zaposlenja 34.920 ljudi, u Albaniji 144.000, a u Hrvatska evidentira 354.449 nezaposlenih.

Istražili smo i da je na korak od gladi oko milion i po bh. građana. Prema podacima raznih organizacija, oko 18 posto stanovništva naše zemlje živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48 posto nalazi na rubu siromaštva, što znači da je u BiH 66 posto građana siromašno! U Srbiji je svaki četvrti građanin na granici siromaštva, odnosno 1,8 miliona ljudi, a u Hrvatskoj oko 1,4 miliona stanovnika ne može prihodima pokriti osnovne troškove života.

U vrhu smo i kada je u pitanju naglo usporavanje privrednog rasta, a spadamo i među visoko zadužene zemlje u svijetu. Najzaduženija je Hrvatska, čiji vanjski dug iznosi 54 milijarde eura. Slijedi Slovenija sa 42 milijarde eura, Srbija sa 26, Makedonija sa 5,5, a na začelju liste je Crna Gora s dugom od 1,6 milijardi eura. Vanjski dug BiH narastao je na 7,4 milijarde KM i u odnosu na 2008. godinu on je udvostručen! Unutrašnji dug naše zemlje iznosi oko tri milijarde KM.

Omjer plaća

Najviša mjesečna plaća uposlenih na prostoru država bivše Jugoslavije je u Sloveniji i iznosi 1.002,75 eura, a najniža u Makedoniji - svega 352 eura. Istovremeno, prosječna plaća u BiH je 423, a u Hrvatskoj 728 eura. Prema statističkim podacima, prosječna plaća u Albaniji je 377, u Makedoniji 352, a za Kosovo se navodi da je prosječna plaća 441 euro.

BiH na korak do bankrota

Britanski magazin “Euromoney” objavio je da poslije nedavnih poplava, kao i zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije i političke nesigurnosti BiH prednjači kada je u pitanju mogućnost bankrota.

Isti izvor u oblasti finansija i bankarstva za BiH, na osnovu kompozitnih i dubljih procjena, predviđa izvjesnost bankrota od čak 27,4 posto u sljedećih 12 mjeseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik