Autoputevi pogurali povrat PDV-a privredi

Bez autora
Oct 07 2014

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je za devet mjeseci ove godine privredi vratila 853 miliona KM povrata po osnovu indirektnih poreza, što je za 114 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci ove institucije. Na rast povrata PDV-a privredi, prema analizi UIO BiH, najviše su uticali veliki infrastrukturni projekti koji se sprovode u RS i FBiH. Tako je, kako je potvrđeno iz UIO BiH, u 2014. godini najveći povrat PDV-a bio za projekat izgradnje koridora 5c, a koji je dobila firma JP "Autoceste Federacije BiH" u iznosu od 62,3 miliona KM. Takođe, kroz izgradnju autoputa kroz RS, Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" dobilo je povrat PDV-a u iznosu od 24 miliona KM.

Autoputevi pogurali povrat PDV-a privrediUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je za devet mjeseci ove godine privredi vratila 853 miliona KM povrata po osnovu indirektnih poreza, što je za 114 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci ove institucije.

Na rast povrata PDV-a privredi, prema analizi UIO BiH, najviše su uticali veliki infrastrukturni projekti koji se sprovode u RS i FBiH.

Tako je, kako nam je potvrđeno iz UIO BiH, u 2014. godini najveći povrat PDV-a bio za projekat izgradnje koridora 5c, a koji je dobila firma JP "Autoceste Federacije BiH" u iznosu od 62,3 miliona KM.

Takođe, kroz izgradnju autoputa kroz RS, Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" dobilo je povrat PDV-a u iznosu od 24 miliona KM.

Pored toga, JP "Ceste Federacije BiH" u toku ove godine dobilo je povrat u iznosu od 3,7 miliona KM, dok je Ministarstvo zdravlja RS u toku 2013. godine dobilo 2,7 miliona KM povrata PDV-a.

Sa druge strane, iz UIO BiH dodaju da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima za devet mjeseci 2014. godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili 3,722 milijarde KM i veći su za 95 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili za devet mjeseci 2013. godine.

Inače, UIO BiH je za devet mjeseci ove godine prikupila 4,575 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza, ili više za 209 miliona KM nego u istom periodu prošle godine.

Kada je u pitanju taj rast prihoda, treba reći da je uprkos poplavama koje su zadesile BiH, najveći rast prihoda zabilježen na prvoj grupi uplatnih računa gdje se uplaćuju prihodi od uvoznih dažbina (PDV, carina, akciza), koji su za devet mjeseci ove godine veći za 176 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, iz UIO BiH prihodi od uvozne akcize na duvanske prerađevine su za devet mjeseci ove godine veći za 23 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

 "Što se tiče prihoda po osnovu PDV-a u domaćem prometu, kao i domaće akcize, u devet mjeseci ove godine naplaćeno je šest miliona KM više, što se jednim dijelom svakako može pripisati i posljedicama od poplava", naveli su iz UIO BiH.

Prema njihovim riječima, na rast prihoda od indirektnih poreza u devet mjeseci ove godine dijelom je uticao i postupak prinudne naplate, gdje je po osnovu dugovanja iz ove godine, ali i značajnih iznosa dugovanja iz prethodnih godina Uprava naplatila 67 miliona KM.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da je porast povrata poreza prisutan po više osnova, a da je jedna od tih osnova svakako i gradnja autoputeva.

"Ono što je dobro je da postoji privredna aktivnost po kojoj će se PDV vratiti nazad kompanijama i firmama koje su bile u poslu, a dobra stvar je i da imamo izvoz, jer to znači bolju bilansnu poziciju države BiH", rekao je Pavlović.

Ipak, on misli da će lošu stranu svega ovoga trpjeti budžet, koji će praktično zarad povećanja povrata PDV-a ostati u manjem prihodu od onoga na koji se računalo.

"Imamo situaciju da se naši budžetski prihodi, skoro 80 odsto, baziraju na PDV-u, a svega 20 odsto na direktnim porezima ili na aktivnosti koje radi privreda", kazao je ovaj ekonomski analitičar.

Pored toga, Pavlović je iznio i stav da je pristalica drastičnog smanjenja priliva u budžet, jer je prema njegovom mišljenju preskupo sve ovo što imamo sada u BiH, misleći pritom na glomaznu administraciju i vrlo malu korist od tih ljudi po privredu u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik