Srbija želi jačanje saradnje sa Rusijom u oblasti energetike

Bez autora
Oct 07 2014

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Moskvi, nakon 13. zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Ruske Federacije, da će Srbija čuvati svoje prijateljstvo i razvijati odnose sa Rusijom. Dačić, koji je kopredsednik ovom komitetu zajedno sa ministrom energetike Ruske Federacije Aleksandrom Novakom, naveo je da se saradnja dveju zemalja nastavlja, kao i da Srbija sa velikom radošću čeka posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina 16. oktobra. On je ukazao na to da Srbija želi jačanje saradnje sa Rusijom u oblasti energetike, kao i rešavanje pitanja privatizacije nekih preduzeća u našoj zemlji i njihovo stavljanje u funkciju. Prvi potpredsednik Vlade je saopštio da je razgovarano i o obezbeđivanju energenata za Srbiju za predstojeću zimu kako bi se, ukoliko dođe do krize u transportu gasa preko Ukrajine, pronašao način za to da Srbija bude snabdevena tim energentom.

Srbija želi jačanje saradnje sa Rusijom u oblasti energetikePrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Moskvi, nakon 13. zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Ruske Federacije, da će Srbija čuvati svoje prijateljstvo i razvijati odnose sa Rusijom.

Dačić, koji je kopredsednik ovom komitetu zajedno sa ministrom energetike Ruske Federacije Aleksandrom Novakom, naveo je da se saradnja dveju zemalja nastavlja, kao i da Srbija sa velikom radošću čeka posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina 16. oktobra.

On je ukazao na to da Srbija želi jačanje saradnje sa Rusijom u oblasti energetike, kao i rešavanje pitanja privatizacije nekih preduzeća u našoj zemlji i njihovo stavljanje u funkciju.

Prvi potpredsednik Vlade je saopštio da je razgovarano i o obezbeđivanju energenata za Srbiju za predstojeću zimu kako bi se, ukoliko dođe do krize u transportu gasa preko Ukrajine, pronašao način za to da Srbija bude snabdevena tim energentom.

Dačić je rekao da je razmatrano i pitanje dugova Srbije prema Naftnoj industriji Srbije (NIS), kao i mogućnost da se kroz vraćanje tih dugova reši pitanje preduzeća kao što je, na primer, "Petrohemija".

Tu očekujemo veliku pomoć ruske strane u prevazilaženju problema i pronalaženju investitora, istakao je on i potvrdio da je razgovarano i o mogućnosti sniženja cene gasa za neke industrijske objekte.

Dačić je naveo da gasovod "Južni tok" nije bio tema razgovora, i ponovio da Rusija i Srbija nemaju problem oko "Južnog toka" jer naša zemlja želi njegovu izgradnju, dok sve ostale probleme Rusija treba da reši sa EU.

Novak je istakao da je jedna od tema razgovora bila i proširivanje liste proizvoda u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini, i dodao da će Rusija uskoro dati odgovor, imajući u vidu da je u carinskom savezu sa Belorusijom i Kazahstanom.

Reč je, kako je objasnio, o uključivanju na listu tih proizvoda i živinskog mesa, šećera, nekih vrsta sireva, cigareta, alkohola i automobila.

Ministar energetike Rusije je rekao da se trgovinsko-ekonomska saradnja dveju zemalja razvija aktivno, da je tokom prošle godine povećana za 15,5 odsto, a za sedam meseci ove godine već 16,5 odsto, što je jako dobro.

On je dodao da se u oblasti poljoprivrede za ovu godinu očekuje promet u visini od 300 miliona dolara, a da je samo za poslednja dva meseca obim izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije povećan 56 puta, sireva skoro za 17 odsto i drugih proizvoda dva do tri puta.

Dačić i Novak su ocenili da je međudržavna trgovina, koja iznosi 3,5 milijardi dolara godišnje, i dalje nedovoljna, i istakli da je njeno povećanje cilj kojem se teži.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik