Sudbina PIK Bečej u rukama Privrednog suda

U novosadskom Privrednom sudu 26. novembra će biti održano ročište na kojem bi poverioci trebalo da se izjasne o planu reorganizacije kombinata PIK Bečej, koji je već četvrtu godinu u stečaju. PIK nije na listi preduzeća za koje je Agencija za privatizaciju uputila javni poziv investitorima, ali se iz uprave ipak nadaju da će im država pomoći i pronaći strateškog partnera. Iako je bankrot zakonski moguć, stečajna uprava tvrdi da do njega ne bi trebalo doći. Iščekujući ročište, nakon kojeg će se znati koja je dalja sudbina jednog od nekadašnjih simbola jugoslovenske poljoprivrede, radnici strepe od otkaza, kojih je u naletima bilo u prethodnom periodu i priželjkuju da država bude strateški partner PIK Bečeju. U upravi ovog kombinata kažu da imaju kontakata sa predstavnicima Vlade Srbije i da se ide u pravcu nalaženja strateškog partnera koji bi mogao biti i neki strani investitor. Takođe, navode da očekuju da banke, koje su najveći poverioci, verovatno neće podržati predloženi plan reorganizacije.

Sudbina PIK Bečej u rukama Privrednog sudaU novosadskom Privrednom sudu 26. novembra će biti održano ročište na kojem bi poverioci trebalo da se izjasne o planu reorganizacije kombinata PIK Bečej, koji je već četvrtu godinu u stečaju. PIK nije na listi preduzeća za koje je Agencija za privatizaciju uputila javni poziv investitorima, ali se iz uprave ipak nadaju da će im država pomoći i pronaći strateškog partnera. Iako je bankrot zakonski moguć, stečajna uprava tvrdi da do njega ne bi trebalo doći.

Iščekujući ročište, nakon kojeg će se znati koja je dalja sudbina jednog od nekadašnjih simbola jugoslovenske poljoprivrede, radnici strepe od otkaza, kojih je u naletima bilo u prethodnom periodu i priželjkuju da država bude strateški partner PIK Bečeju. U upravi ovog kombinata kažu da imaju kontakata sa predstavnicima Vlade Srbije i da se ide u pravcu nalaženja strateškog partnera koji bi mogao biti i neki strani investitor. Takođe, navode da očekuju da banke, koje su najveći poverioci, verovatno neće podržati predloženi plan reorganizacije.

"U Planu koji bi trebalo da traje 15 godina, od tih 15, dve godine bi trebalo da budu grejs period, ajd da kažem neki oporavak PIK-a. Bankarima će se u tih narednih 13 godina isplaćivati određena kamata koja je u planu fiksirana i njihov dug podele na tih 13 godina", rekao je za RTV stečajni upravnik PIK Bečeja Pavel Severinji.

Ukoliko se plan usvoji ove godine, realizovanje bi krenulo tek 2018. PIK je četvrtu godinu u stečaju i tokom tog perioda Pokrajinska vlada predlagala je plan prema kojem bi kojim bi Institut za ratarstvo i povrtarstvo kroz saradnju sa republičkim Fondom za razvoj postao većinski vlasnik PIK-a, tako što bi se otkupili dugovi od najvećih poverilaca, tvrdi pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin. Takođe bilo je apela i da republička vlast učini nešto kako bi pomogla PIK-u.

"Na žalost kada su posle izbora 2012. godine nova vlast nije ništa uradila. Stalno su imali nove planove, sad imaju novi plan i mi se ne pojavljujemo u PIK-u tako intenzivno, a ja tvrdim da je prihvaćen naš plan danas bi imali PIK u većinskom državnom vlasništvu i oporavljen", rekao je za RTV pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

Član odbora za selo pri SANU Branislav Gulan tvrdi da je PIK Bečej žrtva ishitrene, ali loše privatizacije, koju smo vodili na ovim prostorima i koju na žalost još uvek vodimo. "PIK Bečej može da opstane jedino ako dobije status kao što je dobio PKB Beograd i postao državno preduzeće", smatra Gulan.

PIK Bečej 2007. godine kupila je kompanija Irva investicije, koja u svom sklopu ima još nekoliko srpskih firmi. U čijem vlasništvu bi PIK mogao da nastavi svoje poslovanje znaće se posle 26. novembra ili već krajem ove nedelje kada bi, kako nam je rečeno, iz Ministarstva poljoprivrede mogli da nam predoče nove informacije u vezi sa modelom koji bi država mogla predložiti za PIK Bečej.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik