Ekstraprofiteri će ipak morati da plate porez

Bez autora
Oct 09 2014

Poreska uprava krenuće u naplatu svih poreskih rešenja koja su godinama stajala po raznim fiokama, pa i onih za ekstraprofit. To za “Blic” kaže v. d. direktora Poreske uprave Marko Marinković. Na tvrdnje dela stručne javnosti da je porez na ekstraprofit danas, zbog zastarelosti, nemoguće naplatiti, Marinković ne želi da odgovara. Ko i šta konstruiše da bi devalvirao posao u koji smo krenuli, nije predmet interesovanja Poreske uprave, kaže Marinković za “Blic”. Nakon što je “Blic” objavio da se u Poreskoj upravi Srbije trenutno analiziraju brojna rešenja na jednokratni porez na ekstraprofit i ekstraimovinu, deo stručne javnosti podsetio je da bi tajkuni iz Miloševićevog vremena mogli i ovog puta da ostanu bez ikakve sankcije zbog posebnih privilegija koje su devedesetih imali, a koje su, uglavnom, bili i baza za njihovo kasnije bogaćenje. Jer, član 31 Zakona o ekstraprofitu, koji je donet 2001. godine, jeste predvideo da se “odredbe o zastarelosti iz poreskih zakona ne primenjuju u postupku utvrđivanja i naplate poreza na ekstraprofit”. Međutim, taj član je 2002. godine osporio Savezni ustavni sud...

Poreska uprava krenuće u naplatu svih poreskih rešenja koja su godinama stajala po raznim fiokama, pa i onih za ekstraprofit.

To za “Blic” kaže v. d. direktora Poreske uprave Marko Marinković. Na tvrdnje dela stručne javnosti da je porez na ekstraprofit danas, zbog zastarelosti, nemoguće naplatiti, Marinković ne želi da odgovara.

- Ko i šta konstruiše da bi devalvirao posao u koji smo krenuli, nije predmet interesovanja Poreske uprave - kaže Marinković za “Blic”.

Nakon što je “Blic” objavio da se u Poreskoj upravi Srbije trenutno analiziraju brojna rešenja na jednokratni porez na ekstraprofit i ekstraimovinu, deo stručne javnosti podsetio je da bi tajkuni iz Miloševićevog vremena mogli i ovog puta da ostanu bez ikakve sankcije zbog posebnih privilegija koje su devedesetih imali, a koje su, uglavnom, bili i baza za njihovo kasnije bogaćenje.

Jer, član 31 Zakona o ekstraprofitu, koji je donet 2001. godine, jeste predvideo da se “odredbe o zastarelosti iz poreskih zakona ne primenjuju u postupku utvrđivanja i naplate poreza na ekstraprofit”. Međutim, taj član je 2002. godine osporio Savezni ustavni sud.

Navodno je utvrđivanjem tog člana povređen Zakon o obligacionim odnosima, koji je sistemski zakon i kojim se, između ostalog, utvrđuje i pitanje zastarelosti potraživanja u Srbiji. A, prema tom zakonu, svako potraživanje smatra se zastarelim ako prođe deset godina u kojima nijedna strana ne pokuša naplatu istog.

U Poreskoj upravi tvrde da postoji mnogo pravnih mogućnosti da se postupak dovede do naplate, ali da baš zbog toga još ne žele da javnost obaveštavaju o imenima ekstraprofitera, dok sve ne bude dovedeno do kraja.

Dodaju da nisu ni sumnjali da će njihova odluka da pokušaju naplatu svih utvrđenih, a nikada naplaćenih obaveza prema državi, izazvati revolt i opstrukciju mnogih. Dodaju da se po fiokama svakog dana otkrivaju novi i novi zaostali predmeti. Mnoga od njih su još od 2006. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik