Italijanske trpeze čekaju hranu iz RS

Bez autora
Oct 09 2014

Voće, povrće i drugi agroprehrambeni proizvodi iz RS bi u narednom periodu trebalo da budu u ponudi Veletržnice "Sodžemi" u Milanu, kojom svakodnevno cirkulišu hiljade kupaca, a odakle bi proizvodi završavali na trpezama domaćinstava u Italiji. Ovaj važan iskorak na evropsko tržište omogućen je nakon potpisivanja memoranduma između Vlade RS i ove veletržnice, a naišao je i na veliku podršku domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji naglašavaju da bi ta mogućnost doprinijela značajnijem razvoju privrede RS, ali i individualnih proizvođača. Naime, Veletržnica "Sodžemi" ima tradiciju dužu od 50 godina, u vlasništvu je grada Milana, i predstavlja impozantan prostor podijeljen na nekoliko dijelova, u kojima se vrši prodaja voća, povrća, raznih vrsta mesa i drugih agroproizvoda. Sve to smješteno je na oko 200.000 kvadratnih metara pokrivenog prostora, dok je ostali dio, koji obuhvata više od 100.000 kvadrata, otkrivena operativna površina ove megatržnice.

Italijanske trpeze čekaju hranu iz RSVoće, povrće i drugi agroprehrambeni proizvodi iz RS bi u narednom periodu trebalo da budu u ponudi Veletržnice "Sodžemi" u Milanu, kojom svakodnevno cirkulišu hiljade kupaca, a odakle bi proizvodi završavali na trpezama domaćinstava u Italiji.

Ovaj važan iskorak na evropsko tržište omogućen je nakon potpisivanja memoranduma između Vlade RS i ove veletržnice, a naišao je i na veliku podršku domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji naglašavaju da bi ta mogućnost doprinijela značajnijem razvoju privrede RS, ali i individualnih proizvođača.

Naime, Veletržnica "Sodžemi" ima tradiciju dužu od 50 godina, u vlasništvu je grada Milana, i predstavlja impozantan prostor podijeljen na nekoliko dijelova, u kojima se vrši prodaja voća, povrća, raznih vrsta mesa i drugih agroproizvoda. Sve to smješteno je na oko 200.000 kvadratnih metara pokrivenog prostora, dok je ostali dio, koji obuhvata više od 100.000 kvadrata, otkrivena operativna površina ove megatržnice.

Maida Ibrišagić-Hrstić, ministar trgovine i turizma RS, je s Upravom Veletržnice "Sodžemi" potpisala protokol o plasiranju voća, povrća i ostalih prehrambenih proizvoda iz RS na tamošnju veletržnicu.

Cilj potpisivanja protokola je da se privrednicima iz RS omogući, po veoma povoljnim uslovima, prostor gdje će nuditi svoje voće, povrće i druge agroprehrambene proizvode.

"Ministarstvo trgovine i turizma omogućilo je privrednicima iz RS da razgovaraju s ljudima koji već rade na tržnici. Veoma je važno da se na licu mjesta uvjere koji su uslovi rada, da pitaju sve što ih interesuje i saznaju na koji način mogu da plasiraju svoju robu", rekla je Ibrišagić-Hrstićeva.

U posjeti Milanu bila je i grupa od dvadesetak domaćih proizvođača, kao i predstavnici Privredne komore RS, koji su posjetili tu megatržnicu.

"Potvrdili smo da smo veoma zainteresovani da se ova aktivnost Ministarstva realizuje. Svjesni smo da mogućnost da plasiramo svoje proizvode na italijansko tržište može da doprinese značajnijem razvoju cjelokupne privrede RS, a pogotovo nas kao pojedinaca", rekao je Zoran Stojnić, jedan od poljoprivrednih proizvođača iz RS koji je posjetio veletržnicu u Milanu.

Isto tako, Mile Grujičić, voćar iz RS, kazao je da su oni spremni uvesti i nove tehnologije proizvodnje, čijom bi implementacijom ispunili očekivanja koja traži italijansko tržište.

Inače, Italija je već godinama jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera RS, u koju se svake godine povećava izvoz.

Tako se na kraju prošle godine Italija nalazila na drugom mjestu zemalja s kojima RS ima najveću spoljnotrgovinsku razmjenu, i to odmah iza Srbije, s vrijednosti izvoza koja je iznosila oko 413 miliona maraka.

U cjelokupnom izvozu u Italiju dosad su prednjačili proizvodi iz sektora drvne industrije, prije svega namještaj, a treba se nadati da će i agroprehrambeni sektor, uz pomoć Veletržnice u Milanu, pronaći put za veći izvoz u tu zemlju.

Turizam

Tokom posjete Milanu, Ibrišagić-Hrstićeva potpisala je i memorandum o saradnji u oblasti održivog razvoja turizma, između Ministarstva trgovine i turizma RS i regije Lombardija - "Campo del Fiori" - Republika Italija.

Memorandumom je propisana namjera dodatne turističke valorizacije nacionalnih parkova i to tako što će svoja iskustva i znanja predstavnici nacionalnih parkova Italije prenositi predstavnicima nacionalnih parkova RS. Takođe, regija Lombardija ponudila je pomoć i podršku u pripremi i implementaciji projekata, koje bi zajednički kandidovali za finansijsku podršku iz fondova EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik