Jačanjem revizije do bolje kontrole preduzeća

Bez autora
Oct 11 2014

Potrebna je bolja revizija svih preduzeća koja su predmet poslovanja u Crnoj Gori, jer jačanjem revizije i vođenja knjigovodstva u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima biće puno bolja kontrola tih preduzeća, što će pomoći u davanju boljih i kvalitetnijih plasmana, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore Vinko Nikić. On je kazao da se Institut trudi da u oblasti računovodstva doprinese, koliko je moguće, kvalitetnijoj primjeni svih standarda koji se tiču računovodstva i revizije i boljeg korporativnog upravljanja. U saradnji sa Svjetskom bankom, uspostavljen je takozvani Podgorički pristup, u vezi datih loših plasmana, a sa pozicije Instituta rješenje za taj problem se mora naći u boljoj primjeni računovodstvenih i standarda izvještavanja, saopštio je Nikić juče na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljeno održavanje kongresa računovođa i revizora Crne Gore naredne sedmice u Bečićima.

Jačanjem revizije do bolje kontrole preduzećaPotrebna je bolja revizija svih preduzeća koja su predmet poslovanja u Crnoj Gori, jer jačanjem revizije i vođenja knjigovodstva u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima biće puno bolja kontrola tih preduzeća, što će pomoći u davanju boljih i kvalitetnijih plasmana, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore Vinko Nikić.

On je kazao da se Institut trudi da u oblasti računovodstva doprinese, koliko je moguće, kvalitetnijoj primjeni svih standarda koji se tiču računovodstva i revizije i boljeg korporativnog upravljanja.

- U saradnji sa Svjetskom bankom, uspostavljen je takozvani Podgorički pristup, u vezi datih loših plasmana, a sa pozicije Instituta rješenje za taj problem se mora naći u boljoj primjeni računovodstvenih i standarda izvještavanja – saopštio je Nikić juče na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljeno održavanje kongresa računovođa i revizora Crne Gore naredne sedmice u Bečićima.

Kongres će, kako je navedeno, biti održan u cilju bolje primjene standarda računovodstva, revizije i manjeg rizika u poslovanju.

Kongres, pod nazivom ,,Računovodstvena profesija u funkciji stvaranja poslovnog ambijenta za napredak preduzeća i smanjenje kreditnog rizika“, traje od 16. do 18. oktobra, a organizuje ga Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore.

Nikić je rekao da će se na Kongresu razgovarati i o kreditnom riziku, odnosno šta uraditi da taj nivo bude manji, kako podići nivo i kvalitet finansijskog izvještavanja i nivo kontrole sa aspekta bolje revizije tih preduzeća.

Direktor sektora za usluge i registraciju u Poreskoj upravi Veljko Blagojević, kazao je da je ta institucija 2010. godine potpisala Sporazum o poslovnoj saradnji sa Institutom, koja je uspješna i odnosi se na primjenu računovodstvenih propisa.

- Zajedničke aktivnosti posebno su usmjerene na razradu zakonske regulative i konsultantske pomoći za primjenu zakonskih propisa, pri čemu postoji prostor za dalje unapređenje saradnje – ocijenio je Blagojević.

Zajedničkim aktivnostima, kako je objasnio, radi se na podizanju nivoa kvaliteta finansijskog izvještavanja i jačanja revizija finansijskih iskaza, što je za Crnu Goru sve važnije, kako je bliža usaglašavanju propisa sa Evropskom unijom.

Generalni sekretar Instituta Igor Pavićević, podsjetio je da ta institucija ima svoje predstavnike i u radnim grupama u pregovorima sa EU i da godinama sarađuju sa Svjetskom bankom i drugim relevantnim međunarodnim institucijama u cilju unapređenja finansijskog izvještavanja i svih uslova koji su neophodni da bi se stvorili pravni, zakonski i profesionalni okviri i da bi se zaštitila računovodstvena profesija.

Na kongresu će, kako je dodao, biti riječi i o dvije nove direktive EU, a tiču se zakona o računovodstvu i reviziji, dok je druga striktno vezana za reviziju.

- Na pregovorima smo došli do stava da Crnoj Gori nedostaje tijelo za javni nadzor revizora, dok sve ostalo već ima inkorporirano – kazao je Pavićević.

Na kongresu će biti riječi i o državnim davanjima i stimulansima koje država daje javnim preduzećima, u smislu njihovog napredovanja i razvoja na tržištu.

Institut traži odlaganje primjene Zakona

Na pitanje šta je sa primjenom Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, Pavićević je kazao da je Institut u saradnji sa Poreskom upravom uputio nedavno zahtjev Ministarstvu finansija da se razmotri odlaganje njegove primjene, jer su ocijenili da još ne postoje svi uslovi za njegovu primjenu.

- Sadašnje odredbe Zakona stvaraju određene zabune, pa smo smatrali da ga je potrebno vratiti na doradu i predložili smo aktivno uključenje Instituta, da pomognemo državi i PU da se kroz prizmu profesionalne računovodstvene prakse daju određene dopune koje bi poboljšale i uticale na donošenje novog i kvalitetnijeg zakona – objasnio je Pavićević.

Zakonom, koji bi trebalo da počne da se primjenjuje od 12. oktobra, uređuju se rokovi izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama između preduzeća, odnosno javnog sektora i preduzeća, u cilju sprečavanja neizmirenja novčanih obaveza u roku.

Rok izmirenja novčanih obaveza između privrednih subjekata je 30 dana od nastanka dužničko-povjerilačkog odnosa. Ugovorom je moguće utvrditi i drugačiji rok ispunjenja obaveze dužnika, ali on ne može biti duži od 60 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik