NBS: Devizne rezerve u septembru gotovo 11 milijardi evra

Bez autora
Oct 12 2014

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju septembra iznosile 10,87 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 310 odsto i više od sedam meseci uvoza robe i usluga.Veći devizni priliv u septembru ostvaren je po osnovu većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 59,5 miliona evra, prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 38,8 miliona evra i donacija i kredita u ukupnom iznosu od 17,4 miliona evra.

NBS: Devizne rezerve u septembru gotovo 11 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju septembra iznosile 10,87 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 310 odsto i više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Kako se navodi u saopštenju NBS, veći devizni priliv u septembru ostvaren je po osnovu većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 59,5 miliona evra, prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 38,8 miliona evra i donacija i kredita u ukupnom iznosu od 17,4 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 143,8 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 67,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, iznosile su na kraju septembra nešto više od 8 milijardi evra.

Septembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu bio je za 138,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu i iznosio je 595 miliona evra. Za prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,13 milijardi evra.

NBS u svom saopštenju dodaje da je dinar u septembru nominalno deprecirao prema evru za 0,9 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 135,0 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik