Iz Poduzetničkog impulsa 67,2 milijuna kuna potpora za 169 projekata

Bez autora
Oct 14 2014

Ministarstvo poduzetništva i obrta ove je godine u sklopu programa potpora Poduzetnički impuls za nekoliko mjera za jačanje konkurentnosti malog gospodarstva dodijelilo ukupno 67,2 milijuna kuna bespovratnih potpora za ukupno 169 poduzetničkih projekata te još 4,1 milijun kuna za 16 projekata klastera i zadruga. Predstavljajući danas rezultate tog programa, za koji se natječaj provodio u prvom dijelu ove godine, ministar Gordan Maras pred više od 50 okupljenih poduzetnika-dobitnika potpora najavio je da se te potpore neće smanjivati iduće godine jer je malo gospodarstvo predvodnik rasta, posebno izvoza. Potpore su dodijeljene za više mjera iz tog programa, a kako je kazao, nije bilo lako od ukupno 1.807 prijava odabrati dobitnike, u čemu je od pomoći bila i agencija HAMAG-BICRO, za koju je najavio da će od iduće godine postati provedbena agencija Vlade za sve potpore, pa i iz EU fondova, zbog postizanja veće efikasnosti.

Iz Poduzetničkog impulsa 67,2 milijuna kuna potpora za 169 projekataMinistarstvo poduzetništva i obrta ove je godine u sklopu programa potpora Poduzetnički impuls za nekoliko mjera za jačanje konkurentnosti malog gospodarstva dodijelilo ukupno 67,2 milijuna kuna bespovratnih potpora za ukupno 169 poduzetničkih projekata te još 4,1 milijun kuna za 16 projekata klastera i zadruga.

Predstavljajući danas rezultate tog programa, za koji se natječaj provodio u prvom dijelu ove godine, ministar Gordan Maras pred više od 50 okupljenih poduzetnika-dobitnika potpora najavio je da se te potpore neće smanjivati iduće godine jer je malo gospodarstvo predvodnik rasta, posebno izvoza.

Potpore su dodijeljene za više mjera iz tog programa, a kako je kazao, nije bilo lako od ukupno 1.807 prijava odabrati dobitnike, u čemu je od pomoći bila i agencija HAMAG-BICRO, za koju je najavio da će od iduće godine postati provedbena agencija Vlade za sve potpore, pa i iz EU fondova, zbog postizanja veće efikasnosti.

Smatra da je to i važnije s obzirom da se iduće godine očekuje za male i srednje poduzetnike više novca iz EU fondova, za što će se i on kao ministar, kako je kazao, potruditi, a već u prosincu ove godine bit će natječaj za oko 180 milijuna eura iz tih fondova, najviše za proizvodnju i turizam.

I potpore iz Poduzetničkog impulsa ove je godine dobilo najviše proizvodno-proizvođačkih tvrtki, 136 od ukupno 169, na što je, kako je kazao, ponosan, a nezadovoljan je što je među dobitnicima ukupnih potpora 24 posto žena poduzetnica i što tek 19 posto potpora ide na nerazvijena područja.

Potpore su otišle u sve hrvatske županije, najviše u grad Zagreb i Zagrebačku županiju te Međimurje, Zagorje i dio Dalmacije, a Marasu je žao što više prijava nije bilo iz Slavonije i još nekih dijelova Dalmacije.

Naglašavajući da će se dosta pažnje posvetiti provedbi projekata poduzetnika za koje su dobili potpore, Maras je dodao da se od svih njih ukupno očekuje otvaranje 766 novih radnih mjesta, da im raste neto dobit (kod malih poduzetnika za 300 posto, a kod većih za oko 80 posto), da im se prihodi ukupno povećaju u iduće dvije godine za 412 milijuna kuna, a izvoz za 142 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik