Plate povećane do 103 marke

Bez autora
Oct 14 2014

Primanja zaposlenih u većini djelatnosti u RS narasla su u odnosu na prošlu godinu, a razlika je i do 103 marke u korist radnika. Upravo toliko su na tekućim računima podebljani iznosi zaposlenih u oblasti informacija i komunikacija, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.Prema istom izvoru, plate su porasle i zaposlenima u mnogim drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, ugostiteljstvo, javna uprava, obrazovanje i tako dalje. Sindikalni lideri pozdravljaju povećanje plata, ali i ističu da su one zaslužene, te da nije riječ o skoku kojim bi mogli biti zadovoljni.

Plate povećane do 103 markePrimanja zaposlenih u većini djelatnosti u RS narasla su u odnosu na prošlu godinu, a razlika je i do 103 marke u korist radnika.

Upravo toliko su na tekućim računima podebljani iznosi zaposlenih u oblasti informacija i komunikacija, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema istom izvoru, plate su porasle i zaposlenima u mnogim drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, ugostiteljstvo, javna uprava, obrazovanje i tako dalje.

Sindikalni lideri pozdravljaju povećanje plata, ali i ističu da su one zaslužene, te da nije riječ o skoku kojim bi mogli biti zadovoljni.

"Povećanje od 37 maraka zaposlenim u oblasti poljoprivrede ne znači ništa. Plate su inače niske, a cijena rada već šest godina iznosi 127 maraka. Što se tiče zaposlenih u ovom sektoru, kako oni žive, oni najbolje znaju. To je sektor koji je razoren, uništen i samo su najjača preduzeća ostala", naveo je Aleksandar Tomić, predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

Prema njegovim riječima, najniža plata u RS iznosi 370 maraka, što se, kako tvrdi, jako često zloupotrebljava.

"Tamo gdje bi mogli da isplaćuju više od tog iznosa, neće to da čine", ustvrdio je Tomić.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, kaže da zaposleni ne mogu biti zadovoljni povećanjem plata od 30 maraka.

"To povećanje je, ja mislim, statistička promjena, ali ne i suštinska. Dakle, suštinski se ništa nije desilo u povećanju standarda građana, odnosno radnika koji su zaposleni u ovoj branši, a koja tradicionalno ima najniže plaćenu radnu snagu. Povećanje od 30 maraka, u odnosu na skok kada je riječ o potrošačkoj korpi, ne znači ništa", kazao je Savanović.

Kao bosi preko trnja prošli su građevinci, kojima je, sudeći prema statističkim podacima, za pet maraka "srezana" plata, koja je, tvrde, ionako jako mala.

"Kada su u pitanju statistički podaci, mi znamo da se tu uzimaju i najviše plate zaposlenih u građevinarstvu, tako da statistika nije stvarni odraz stanja. A da su plate pale, ja čak vjerujem da je to i više od pet maraka, koliko statistika pokazuje", komentariše Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Prema njenim riječima, veliki broj radnika u oblasti građevinarstva "spao" je na najnižu platu, onu koja iznosi 370 maraka.

"Mi imamo dobra građevinska preduzeća, ali u većini njih su radnici 'spali' na najnižu platu od 370 KM", rekla je Vrabičićeva.

Sa druge strane, poslodavci tvrde da bi, da su u mogućnosti, oni vrlo rado svojim zaposlenim isplaćivali veće plate. Međutim, sindikalci podsjećaju da je za potrošačku korpu, onu sindikalnu, neophodno izdvojiti 1.801 marku, što malo porodica može sebi da priušti.

Inače, osim što je u brojnim oblastima plata povećana, ima i onih gdje je smanjena, gdje, osim građevinaca, spadaju i zaposleni u oblasti vađenja ruda i kamena, oblasti saobraćaja i slično.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik