Pomoć preduzetnicima na sjeveru

Bez autora
Oct 15 2014

Ministarstvo ekonomije dogovorilo je sa predstavnicima sjevernih opština načine podrške preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, kroz obuke i usavršavanja o programima državne pomoći, u cilju sprovođenja politike ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Predstavnici Ministarstva ekonomije posjetili su sjeverne opštine, a fokus sastanaka bio je pronalaženje načina za unapređenje saradnje u podršci preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, kao i lokalnim institucijama koje se bave ekonomskim razvojem. Kako su kazali, cilj je sprovođenje politike ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

Pomoć preduzetnicima na sjeveruMinistarstvo ekonomije dogovorilo je sa predstavnicima sjevernih opština načine podrške preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, kroz obuke i usavršavanja o programima državne pomoći, u cilju sprovođenja politike ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

Predstavnici Ministarstva ekonomije posjetili su sjeverne opštine, a fokus sastanaka bio je pronalaženje načina za unapređenje saradnje u podršci preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, kao i lokalnim institucijama koje se bave ekonomskim razvojem.

Kako su kazali, cilj je sprovođenje politike ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

Tim je u ime Ministarstva predvodila generalna direktorica Direktorata za razvoj Nina Vujošević a boravili su u posjeti opštinama Pljevlja, Mojkovac, Andrijevica, Berane, Petnjica i Rožaje, dok se ostalim jedinicama lokalne samouprave posjeta planira tokom narednih dana.

U ime Vlade u posjetama je boravio i savjetnik potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Admir Adrović.

"Tokom sastanaka su dogovorene konkretne aktivnosti u pravcu razmjene informacija o mogućim načinima podrške preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, kroz obuke i usavršavanja o programima državne pomoći, kao i o programima podrške koji se finansiraju novcem Evropske unije i drugim koje finansiraju međunarodne organizacije, a koje ne koriste dovoljno privrede na sjeveru", kazali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora je saopšteno da je na sastancima razgovarano i o planiranim razvojnim projektima navedenih opština za sledeću godinu, naročito predlozima za kapitalni budžet za 2015.

Precizira se da su opštine su preuzele obavezu za dostavljenje informacija za akcioni plan za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja 2014 – 2020, za narednu godinu.

Opštine su odredile kontakt osobe u oblasti saradnje sa preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, koje će proći planirane obuke u toj oblasti uz podršku Ministarstva ekonomije.

»Pored toga, naglašen je značaj korišćenja elektronske baze podataka o razvojnim projektima za planiranje i praćenje realizacije strateških dokumenata Vlade i jedinica lokalne samouprave«, naveli su iz Ministarstva.

Saopšteno je da su opštine odredile osobe za korišćenje softverskog rješenja koja će proći obuke, nakon čega će se steći uslovi da se na jednom mjestu nađu podaci o projektima, od dokumentacije, do finansijskih izvještaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik