Neophodne mjere rasterećenja privrede

Bez autora
Oct 15 2014

Upravni odbor Privredne komore Republike Srpske smatra da je neophodno preduzeti mjere rasterećenja privrede kako bi se postigao veći stepen razvoja, zaposlenosti i konkurentnosti, saopšteno je iz Privredne komore.Na današnjoj sjednici Upravnog odbora, kojoj su prisustvovali i članovi Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske, razmatran je prijedlog poslovne zajednice za mjere ekonomske politike Srpske za narednu godinu s ciljem unapređenja uslova poslovanja i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Neophodne mjere rasterećenja privredeUpravni odbor Privredne komore Republike Srpske smatra da je neophodno preduzeti mjere rasterećenja privrede kako bi se postigao veći stepen razvoja, zaposlenosti i konkurentnosti, saopšteno je iz Privredne komore.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora, kojoj su prisustvovali i članovi Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske, razmatran je prijedlog poslovne zajednice za mjere ekonomske politike Srpske za narednu godinu s ciljem unapređenja uslova poslovanja i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Među prioritetnim zahtjevima navodi se rasterećenje privrede kroz smanjenje fiskalnih i drugih nameta, a koje bi trebalo da bude osigurano kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak, odnosno u vraćanju stope poreza i doprinosa na lična primanja na nivo od prije izbijanja svjetske ekonomske krize i povećanje neoporezivog dijela na nivo najniže plate u Srpskoj.

Poslovna zajednica smatra da se rasterećenje privrede može ostvariti i kroz izmjenu Zakona o dječijoj zaštiti sa ciljem sistemskog rješavanja porodiljskog bolovanja, odnosno obezbjeđivanja da se poslodavcima refundacija porodiljskog bolovanja vrši u bruto iznosu.

Među neophodnim mjerama nalazi i donošenje novog zakona o radu, koji bi bio prilagođen tržišnim uslovima privređivanja sa ciljem povećanja mobilnosti radne snage, stepena odgovornosti i smanjenja opterećenja privrede.

Takođe se smatra potrebnim da se izvrši reforma javne uprave, rješavanje nelikvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, te mjere podrške i podsticaji privredi.

Privrednici, takođe, zahtijevaju da u proceduru imenovanja ministra iz oblasti privrede bude uključena poslovna zajednica, kako bi se obezbijedilo da ovu funkciju obavlja osoba koja na najbolji način može doprinijeti razvoju ekonomskog sektora.

Kompletan prijedlog mjera poslovne zajednice Srpske za mjere ekonomske politike Srpske za narednu godinu, Privredna komora će do kraja ovog mjeseca uputiti Vladi Srpske i predstaviti javnosti, uz očekivanje da će mandatar za sastav nove Vlade Srpske u svoj ekspoze i program rada buduće izvršne vlasti uvrstiti prijedloge poslovne zajednice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik